Početna Gradske teme Pozorište mladih ostaje na staroj adresi

Pozorište mladih ostaje na staroj adresi

0

Završen je, po svoj prilici, prvi čin drame u novosadskom Pozorištu mladih. Naime, to pozorište je krajem prošle godine obavešteno da se najkasnije do 29. februara iseli iz prostora koji je koristilo u Sokolskom domu. Do toga, ipak, neće doći, jer je pronađeno, za sada, privremeno rešenje. Grad je pristao da plati veću cenu zakupa, a ugovor o zakupu produžen je za najmanje osam meseci.

Nakon sastanka člana Gradskog veća za kulturu Dalibora Rožića sa predstavnicima Sokolskog doma, gradskih uprava za kulturu i imovinu i imovinsko-pravne poslove i Pozorišta mladih, Grad je pristao da plati veću cenu zakupa. Na sastanku je dogovoreno da se ugovor o zakupu produži za najmanje 8 meseci.

Pozorište mlladih ostaje u zgradi Sokolskog doma. Bar u narednih osam meseci do godinu dana, a u tom periodu trebalo bi da se pronađe i trajno rešenje za Pozorište, kaže za RTV upravnik Mihajlo Nestorović.

“Mislim da ćemo u narednom periodu od godinu dana doći do onoga što zapravo odgovara i najpre pozorištu, a i gradu kao osnivaču. Ono što bismo mi svi u pozorištu najviše voleli to je da ne izlazimo iz zgrade u kojoj smo evo 90 godina skoro”, izjavio je Nestorović.

Ni sokoli, kako kažu, ne bi voleli da ostanu bez Pozorišta mladih, ali, je, objašnjavaju, cena zakupa morala da bude podignuta, jer je krajem 2018-te status Sokolskog društva “Vojvodina” promenjen, a shodno tome i obaveze u smislu plaćanja poreza na imovinu, održavanja i ulaganja u objekat od bezmalo 6.000 kvadrata.

“Konkretno je dogovoreno i argumentovano od strane Sokolskog društva da jednostavno taj prostor koji koristi Pozorište mladih ne opterećuje više Sokolsko društvo u finansijskom smislu i da klasičnim zakupom koji ide, se podmiruju troškovi realni toškovi koji opterećuju isključivo Sokolsko društvo, da Pozorište mladih ima samo benefit od svega toga jer će se investiciono od sredstava koja ostanu, ulagati isključivo u prostore koje oni koriste”, potvrdio je za RTV Miroslav Kovačev, predsednik Sokolskog društva “Vojvodina“.

A da su ulaganja u Pozorište mladih neophodna, saglasan je i upravnik Nestorović.

Velika mu je želja, kako kaže, da ono bude restaurirano i da se napravi ozbiljna pozorišna dvorana, kakvu Novi Sad, kao evropska prestonice kulture, i zaslužuje.

Izvor: RTV
Foto: Wiki/Micki