Početna Gradske teme Pravni fakultet ukinuo suspenziju studentu Stefanu Karanoviću

Pravni fakultet ukinuo suspenziju studentu Stefanu Karanoviću

0

Novosadski Pravni fakultet ukinuo je suspenziju studentu-apsolventu Stefanu Karanoviću, proizlazi iz Rešenja tog fakulteta u koje je agencija Beta imala uvid.

Ukida se rešenje Komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti kojim se Stefanu Karanoviću izriče disciplinska mera isključenja sa studija na visokoškolskoj ustanovi u trajanju od 36 meseci, kao i rešenje dekana kojim se odbijaju žalbe Stefana Karanovića – navodi se u Rešenju Pravnog fakulteta.

Karanoviću je suspenzija na 12 meseci izrečena 12. marta 2018. a suspenzija na 36 meseci 13. marta 2019.

Ranije danas objavljeno je da je Zaštitnik građana pokrenuo ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Pravnog fakulteta u Novom Sadu, nakon pritužbe Karanovića.

Njega je taj fakultet suspendovao jer je navodno narušavao ugled fakulteta time što je pisao tekstove o postojanju kriminala na toj visokoškolskoj ustanovi. Karanović je u četvrtak agenciji Beta rekao da pozdravlja odluku dekana Pravnog fakulteta Branislava Ristivojevića o ukidanju Rešenja o suspenziji.

Pokazao je zrelost, odustao od tih postupaka, kao i raznih ponuda koje mi je nudio, i uvideo grešku – rekao je Karanović.

On je naveo i da su mu poručili, preko njegovog advokata, da bez bilo kakvih uslova može da nastavi studije na tom fakultetu ili da uzme ispisnicu.

Ristivojeviću želim sreću i mislim da bi trebalo javno i iskreno da se izvine svi koji su učestvovali u napadima na mene. Neću da kažem da je bilo ko pobedio, sem da je pobedila pravda – kazao je on.

Najavio je da će – pravno odgovarati oni koji su načinili štetu

Istrajaću u tome, uz dužno poštovanje njima. Pokrećem spor, tražiću 300.000 evra pa neka sud odluči – rekao je Karanović.

Ukazao je i da ne želi da bilo ko bude u poziciji da – napravi takav užas od institucija

Neka u duhu vladavine prava ‘loše preraste u dobro’. Zahvalio bih se posebno mom advokatu Vladimiru Vučiniću – rekao je Karanović.

Novosadski fakultet je u više navrata odbio da Karanoviću izda potvrdu o položenim ispitima, zbog čega je on upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

Karanović je ranije izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist u sporu protiv novosadskog Pravnog fakulteta.

Prošlog meseca Karanovića su, dok je bio na džogingu, napala trojica muškaraca, udarili ga štapom u glavu i napravili mu rasekotinu. Oni su nakon toga bili privedeni.

Upravni sud je oborio četiri rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Karanović je ranije odbacio mogućnost nagodbe sa upravom tog fakulteta, koju mu je ponudio dekan Ristivojević i optužio ga da ga “ucenjuje”, da se postavlja “iznad suda” i da ne poštuje zakon.

U dopisu Ristivojevića, koji je Karanović ranije pokazao novinarima, dekan mu je ponudio da povuče tužbu jer bi se time ispunio uslov da student dobije ispisnicu, pa bi tako – bila stavljena tačka na postojeći problem

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay