Početna Gradske teme Prečistač otpadnih voda u Begeču gotov do novembra ove godine

Prečistač otpadnih voda u Begeču gotov do novembra ove godine

Prečistač otpadnih voda u Begeču trebalo bi da bude završen do novembra ove godine.

Izgradnjom prečistača biće omogućeno da ranije izgrađena kanalizaciona mreža bude dovedena u funkcionalno stanje. Za sve radove oko prečistača sa pristupnim saobraćajnicama iz budžeta Novog Sada izdvojeno je 217 miliona dinara.

“Prečistač je po kapacitetu dovoljan da primi 4.000 priključaka, a to je i više nego što ih trenutno ima u selu. Kada to završimo, predajemo ga na upravljanje preduzeću “Vodovod i kanalizacija” i kreću da se rade kućni priključci, tako da konačno više nećemo imati septičke jame u Begeču, nego kanalizaciju”, najavio je prilikom obilaska gradonačelnik Miloš Vučević.

Kako je dodao Vučević, Grad je spreman da investira još 200 miliona dinara za vodovod u Begeču, pošto je on jedini koji je van sistema gradskog vodovoda.

“S obzirom na to da često imamo izveštaje da je neispravna voda, da postoji problem sa održavanjem vodovodne mreže, Grad je spreman da investira u bunare i u vodovod, a najvažnije je da ta investicija neće povećati cenu vode Begečanima”, rekao je Vučević.

Budući kompleks prečistača prostiraće se na površini od 1,5 ha, udaljenoj oko 500 metara od samog naselja, južno od magistralnog puta Novi Sad – Bačka Palanka. Sem samog postrojenja, u okviru kompleksa biće izgrađene i interne saobraćajnice, parking, javno osvetljenje, vodovodna i elektro mreža, a čitav prostor će se na kraju i hortikulturno urediti.

Radovi koji se trenutno izvode kroz redovno održavanje u Begeču su i asfaltiranje Ribarske i Ulice Laze Kostića, uređenje autobuskih stajališta, izgradnja terena za basket, kao i pešačke staze pored terena FK “Bačka”, postavljanje dečjeg igrališta i teretane, postavljanje klupa i stubova javnog osvetljenja, kao i uklanjanje deponija.

Takođe, u toku je izrada tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacije u Ulici oslobođenja i za saobraćajne površine u Ulici Dositeja Obradovića, zatim parternog uređenja sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem Hrama u Begeču, kao i izrada tehničke dokumentacije za realizaciju projekta “46 urbanih džepova”.

Izvor: 021
Foto: Pixabay