Početna Gradske teme Prečistač otpadnih voda u skladu sa ekološkim standardima

Prečistač otpadnih voda u skladu sa ekološkim standardima

0

Nova crpna stanica – NGC 1, koja je trenutno u fazi izgradnje, projektovana je u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije i evropskim normama, saopšteno je iz JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Kako su istakli, prilikom izrade tehničke dokumentacije posebno je vođeno računa o činjenici da će se objekat nalaziti u neposrednoj blizini stambenih zgrada, Kvantaške pijace i šetališta uz kej, sa sportskim sadržajima.

– Shodno tome, projektovan je potpuno izolovan objekat, sa nemogućnošću izlaska zagađenog, “smrdljivog” vazduha, jer će se prečišćavati filterima sa aktivnim ugljem pre ispuštanja u atmosferu, tako da će neprijatni mirisi biti u potpunosti eliminisani. Novi objekat će biti opremljen dvostrukim rešetkama, grubim i finim, pa će se uklanjati sve čvrste čestice prečnika većeg od šest milimetara. To sve je u skladu sa evropskim normama, tako da će voda koja dospeva u Dunav, na mestu novog izliva, biti praktično bez otpadaka – navode u “Vodovodu”.

Osim toga, po novoj koncepciji kanalizacionog sistema, kompletne količine atmosferskih i otpadnih voda severnog i južnog gradskog sliva će se prepumpavati novom pumpnom stanicom NGC 1 i postojećom GC 2. Pritom, postojeća GC 2 služiće za odvod samo najjačih pljuskova, odnosno radiće nekoliko puta godišnje, a ostali deo godine će biti u pripravnosti, tako da se iz nje i iz postojećeg izlivnog kolektora neće širiti neprijatni mirisi.

Izrada tehničke dokumentacije Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ove godine ulazi u fazu studije izvodljivosti, za šta su obezbeđena sredstva EU.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay