Početna Gradske teme Pred novosadskim sudom najstariji optuženik u Srbiji

Pred novosadskim sudom najstariji optuženik u Srbiji

Dr Stanislav Živković, sa nepunih sto godina, dočekao je da stekne svojstvo okrivljenog u postupku koji protiv njega vodi Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu i time postane najstariji osumnjičeni u Srbiji.

Po krivičnoj prijavi koju su protiv dr Živkovića, Slaviše Popova i još dve osobe podneli Nemanja Aleksić, advokat iz Novog Sada i David Zelenkapić, oni su optuženi za krivično delo prevare. Optužnica još nije stupila na pravnu snagu, a dr Živković je u utorak saslušan u dopuni istrage pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Mladenovcu, po zamolnici iz Novog Sada.

Dr Živkoviću se na teret stavlja pomaganje u krivičnom delu prevare zbog iznetog mišljenja koje je kao poznavalac umetnosti dao u vezi sa slikom “Pored reke”. Naveo je da slika može predstavljati rad autora Bore Baruha. Za sliku “Motiv iz Ledinaca” izneo je mišljenje da ona može biti rad autora Milenka Šerbana. Za sliku “Pejzaž” tvrdio je isto, a za sliku “Na obali reke” da može biti rad slikarke Jelisavete Č. Petrović. Na osnovu njegovih mišljenja, Slaviša Popov je prodao slike novosadskom advokatu Nemanji Aleksiću i Davidu Zelenkapiću.

Stanislav Živković izjavio je da za ta mišljenja nije dobio nikakvu naknadu i da ona nikoga ne obavezuju.

Živković svoje dane provodi u Mladenovcu, otežano hoda i u tužilaštvo dolazi u kolicima. Bio je reprezentativac Jugoslavije u mačevanju, doktor istorije umetnosti, dugogodišnji upravnik Galerije SANU. Rođen je 26. decembra 1923. godine u Beogradu.

Zelenkapiću je, inače, prema navodima optužnice, Popov prodao i druge slike autora Milana Konjovića i Nikole Graovca, za šta je on platio iznos od 511.350 dinara.

Izvor: Politika
Foto: Pixabay