Početna Gradske teme Predata peticija za očuvanje zelenila na Novom naselju

Predata peticija za očuvanje zelenila na Novom naselju

0

Predstavnici grupe građana “Za zeleno Novo naselje” predali su Komisiji za predstavke i predloge građana Skupštine Novog sada i gradonačelniku Peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari, koju je potpisalo gotovo 13.000 građana.

Marija Prijić Sladić iz ove grupe kaže za da su se oni mesecima borili da se njihov glas čuje, a da je ova peticija logičan sled nakon što su mesecima unazad njihove primedbe ignorisane. Zvaničan zaključak Komisije za planove se još uvek ne zna, ali su urbanisti na Javnoj sednici Komisije za planove preporučili da većina od 400 primedbi građana bude odbačena.

“Ova peticija je ustvari iznuđen vid borbe. Niko od nas nije baš raspoložen da odvaja svoje slobodno vreme sa porodicom da bi stajao na ulici i prikupljao potpise. Ali jako smo se potrudili i uložili puno vremena u ovo i verujem da će Grad to prepoznati. Mi očekujemo da Grad to prepozna i da postupi u interesu javnosti”, ističe Prijić Sladić.

Apeluje na nadležne da planiraju odgovorno i da vode računa o harmoničnom odnosu između stanova, zelenih površina i parking mesta. U skladu sa tim, glavna ideja grupe “Za zeleno Novo naselje” je da se planirane zelene površine sačuvaju, eventualno prošire, kako bi se očuvali humani uslovi za stanovanje.

Peticiju je potpisalo 12.736 građana, a traži se da se ne grade naplative garaže u završenim urbanističkim celinama, te da se ponude alternative kroz reviziju planova.

“Smatramo da parkinzi i garaže treba da budu građeni na građevinskom zemljištu u okviru parcela investitora, a ne na javnom prostoru koji je planiran za ozelenjavanje. Takođe smatramo da u procesu odlučivanja mora da bude konsultovano lokalno stanovništvo”, navodi se u saopštenju inicijative.

Potpisnici peticije traže i da se sačuvaju zelene i urede parkovske površine prema Veterniku i Detelinari, uz Bulevar Evrope, kao i da se ne odstupa od planske dokumentacije prema kojoj su predviđeni javni parkovski prostori sa velikim procentom zelenila.

Aktivisti se u saopštenju osvrću i na gostovanje gradonačelnika Miloša Vučevića u emisiji “Grad i mi” u kojoj ih je, kako kažu, nazvao lažovima.

“Smatramo da je potpuno neprimereno za prvog čoveka grada da sa javnog servisa kleveće i deli svoje sugrađane. Mi nismo u stranačkoj areni i ne zanima nas takva vrsta komunikacije već dobrobit grada i građana u njemu”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, građani su se pobunili zbog Nacrta plana detaljne regulacije za Novo naselje koji je predvideo nekoliko garaža u stambenim blokovima, ali i na postojećim parkinzima pod krošnjama višedecenijskog drveća. Tokom javnog uvida uloženo je oko 400 primedbi na Nacrt plana, a predato je oko 2.500 potpisa onlajn peticije protiv ovakvog načina rešavanja problema sa parkingom.

Nadležni urbanisti su tokom javne sednice Komisije za planove Skupštine Novog Sada 18. februara odbacili većinu primedbi građana, nakon čega je organizovan protest na kojem se okupilo oko hiljadu Novosađana.

Nacrt plana još uvek nije usvojen u Skupštini grada, a Komisija za planove do danas nije saopštila svoje zaključke.

Izvor: 021
Foto: Pixabay