Početna Gradske teme Predavanje povodom obeležavanja dana sećanja na žrtve Racije 1942. u Muzeju Vojvodine

Predavanje povodom obeležavanja dana sećanja na žrtve Racije 1942. u Muzeju Vojvodine

0

Povodom obeležavanja dana sećanja na žrtve Racije 1942. godine, u sredu 22. januara 2020. godine, u 12 časova, Muzej Vojvodine (Dunavska 35), održaće se predavanje Racija u južnoj Bačkoj 1942. Predavač je Dimitrije Mihajlović, kustos – istoričar.

Nakon predavanja, kao omaž svim žrtvama ratova, odigraće se predstava “Danica, slučaj umetnika” (autor teksta: Aleksandra Mijalkovića, režija: Radena Lončar; saradnici: đakon Goran Grulović, Maja Bogdanović) u kojoj učestvuju učenici OŠ Braća Grulović iz Beške.

Danica Jovanović (Beška 1886 – Petrovaradin 1914) je bila slikarka srpskog modernizma čiji blagorodni rad je prekinut već u prvim danima Prvog svetskog rata kada je nakon prekog suda streljana na Petrovaradinskoj tvrđavi sa grupom talaca iz Beške. Bila je jedna od umetnika koji su postali žrtve rata.

Obzirom da su teme nekih njenih radova, bila dešavanja iz Balkanskih ratova i da je na jednoj slici motiv srušenog Savskog mosta u Beogradu, naslikan na samom početku rata, veruje se da je upravo to privuklo pažnju okupatorske vojske i policije. O veličini njenog naglo prekinutog slikarskog talenta govori činjenica da se njeni radovi danas nalaze u prestižnim galerijama u našoj zemlji.

Izvor: NsUživo
Foto: Wiki/Micki