Početna Gradske teme Predstavljen projekat: Barijere pri školskim ulazima

Predstavljen projekat: Barijere pri školskim ulazima

 

Pilot projekat postavljanja tehničkih barijera za ulazak u školska dvorišta uz elektronsku identifikaciju predstavljen je juče u OŠ “Žarko Zrenjanin”. To je prva škola na teritoriji Novog Sada u kojoj je postavljena takva barijera, kao mera bezbednosti među školarcima. Ukoliko pilot projekat pokaže dobre rezultate, biće primenjen i na druge škole.

– Bezbednost dece će biti prioritet i ove školske godine – rekao je tom prilikom član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić. Prema njegovim rečima, statistike su pokazale da se slučajevi vršnjačkog nasilja najčešće dešavaju u školskom dvorištu i to od lica koja nisu učenici škole.

– Uvođenjem fizičke barijere želimo da sprečimo ulazak u dvorište onima kojima tu nije mesto, a to su pre svega narko dileri i predstavnici navijačkih grupa spremni za obračun. U školsko dvorište će moći da uđu samo učenici koji imaju identifikacionu karticu, koje će ovih dana biti podeljene, i na ovaj način očekujemo da će se smanjiti stopa vršnjačkog nasilja u školskim dvorištima – kaže Jelić.

Jelić je dodao da će, zbog sugrađana koji su navikli da školske terene koriste za svoje sportske aktivnosti, barijere ipak biti otvorene, ali nakon što se nastava u školi završi.

Direktor OŠ “Žarko Zrenjanin” Žarko Mušicki zahvalio je Gradskoj upravi za obrazovanje što je njihova škola prva odabrana za ovaj, kako je ocenio, koristan projekat sa velikim značajem za bezbednost učenika. U kreiranju ideje učestvovali su i sami zaposleni u školi.

– Naši nastavnici tehničkog su, zapravo, uradili skice kako će izgledati i funkcionisati barijere i mislim da su to uspešno uradili – kaže Mušicki i dodaje da će vreme pokazati koliko će još jedna mera uticati na bezbednost u školi.

Inače, po rečima Vladimira Jelića, Grad Novi Sad će ove godine izdvojiti 290 miliona dinara iz budžeta za investicije u osnovnim školama, što je za 28,89%, odnosno za 65, 4 dinara više nego prošle godine.

Povodom zvaničnog početka školske godine, Jelić je juče ponovio da se nastavlja trend povećanja broja učenika prvog razreda u Novom Sadu, te da ih je ove godine za 300 više nego prošle. On je dodao i da su sve novosadske osnovne i srednje škole spremne za rad i da su juče krenule sa redovnom nastavom.

– Upisali smo najviše prvaka u istoriji škole , 204 učenika, a škola sada broji najveći broj učenika od kada je osnovana – pohvalio se i direktor OŠ “Žarko Zrenjanin”, Žarko Mušicki.

Izvor: Dnevnik/D. Ristić
Foto: Ilustracija/Pixabay