Početna Gradske teme Predstavljeno “Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u...

Predstavljeno “Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar”

0

Servis podrške u mobilnosti i komunikaciji predstavio je „Uputstvo za postupanje prema osobama sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju katastrofe: zemljotres i požar“ u Skupštini Grada Novog Sada, a događaju je prisustvovala pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković.

– Uputstvo koje je predstavljeno rezultat je aktivnosti koja se sprovodi u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“ u kojem učestvuju Grad Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Vračar i Savski venac, a koji je podržan od strane švajcarske vlade. Fokus je na postupanju prema osobama sa invaliditetom, na tome koje preventivne mere preduzeti, odnosno kako reagovati i na koji način pomoći stanarima koji se otežano kreću, koji su slepi ili slabovidi, ili gluvi i nagluvi. Prema vrsti invaliditeta, dati su saveti šta preduzeti kako bi se sačuvali njihovi životi i imovina u slučaju požara ili zemljotresa, a kada se zateknu u svom stanu, u stambenoj zgradi – rekla je Ljiljana Koković.

Ona je, takođe dodala da je Uputstvo namenjeno upravnicima stambenih zgrada, Ustanovama i Udruženjima koja okupljaju osobe sa invaliditetom i druge osetljive kategorije stanovništva, a sadrži informacije o rizicima od katastrofa, kao i postupanju i reagovanju pre, u toku i nakon zemljotresa i požara, kao i pravila lične i uzajamne zaštite.

Kako je na događaju u Skupštini Grada rečeno, upravnici stambenih zajednica su značajna karika u procesu upravljanja rizikom od katastrofa i vanrednim situacijama, i neophodno je i njihovo aktivno uključivanje. Oni su najbliži komšijama, najbolje poznaju njihovo funkcionisanje i potrebe, te kada se desi neka vanredna situacija, treba da budu spremni da pomognu i osobama sa invaliditetom, kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška

Prilikom predstavljanja Pravilnika rečeno je cilj je da što više upravnika stambenih zajedica bude upoznato sa uputstvom, te da će biti pozivani od strane lokalnih samouprava da se uključe u aktivnosti. Događaju su pored predstavnika partnerskih opština prisustvovali i predstavnici i članovi udruženja osoba sa invaliditetom.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay