Početna Gradske teme Prema podacima Biroa posao nema nešto više od 12.600 Novosađana

Prema podacima Biroa posao nema nešto više od 12.600 Novosađana

0

Nešto više od 12 hiljada nezaposlenih Novosađana nalazilo se krajem juna na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Tačnije, prema podacima Biroa za zapošljavanje, krajem juna bilo je 12.644 nezaposlenih Novosađana. To je oko 17 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Najbrojniji među njima su sa srednjim obrazovanjem, a odmah zatim i oni koji imaju visoki stepen obrazovanja, dok je najmanje onih bez kvalifikacija i niskokvalifikovanih. Među nezaposlenima je više žena, kao i građana starijih od 50 godina.

Iako su nezaposleni uglavnom najviše zainteresovani za traganje za poslovima u struci, u nedostatku radnih mesta u određenim oblastima prihvataju da rade i van svoje struke ili da se prekvalifikuju da bi došli do angažmana. Osim toga, u letnjim mesecima svakako su aktuelni i sezonski poslovi, pa se tako ovih dana u filijali Novi Sad NSZ-a traže i radnici u oblasti ugostiteljstva i turizma.

Veće šanse za zapošljavanje trenutno imaju inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri mašinstva i građevine s odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama – oftalmolozi, ginekolozi, zatim diplomirani farmaceuti i računovođe.

– Kada su u pitanju profili nižeg nivoa obrazovanja, najlakše do posla dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, radnici iz oblasti zdravstvene nege, medicinske sestre, vozači kamiona, računovođe, kuvari, mesari, elektrotehničari, tehničari mehatronike, za biotehnologiju, za kompjutersko upravljanje, radnici u oblasti građevinarstva i tehničari obezbeđenja s licencom – navodi za “Dnevnik” v. d. direktora filijale Novi Sad NSZ-a Tatjana Vidović i dodaje da je, kada su u pitanju ti profili, u najvećem broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje odgovarajuće radno iskustvo.

Vidović kaže da do posla najteže u gradu dolaze tkači, servisni mašinski tehničari, rukovaoci poljoprivrednih mašina, tehničari drvoprerađivačke tehnologije, daktilografi, upravni tehničari. Teško se zapošljavaju i birotehničari, izrađivači hemijskih proizvoda, kulturološki tehničari, maturanti gimnazije, ali i istoričari, politikolozi, sociolozi i istoričari umetnosti.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay