Početna Gradske teme Preminuo akademik Dragutin Zelenović, prvi predsednik Vlade Srbije i bivši rektor Novosadskog...

Preminuo akademik Dragutin Zelenović, prvi predsednik Vlade Srbije i bivši rektor Novosadskog univerziteta

U Srbiji je u 92. godini preminuo akademik Dragutin Zelenović, jedan od utemeljivača industrijskog inženjerstva u Srbiji, prvi premijer Srbije i nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, javila je Radio-televizija Vojvodine.

Zelenović je rođen 1928. godine u Sirigu.

U svojoj bogatoj i plodonosnoj karijeri bio je redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka, rektor Univerziteta u Novom Sadu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), redovni profesor ECPD Univerziteta za mir UNN.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Novog Sada, Medalje zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena rada i drugih visokih priznanja.

Kao trinaestogodišnji dečak je preživeo strašni zločin mađarske vojske u Sirigu u aprilu 1941. godine.

Nakon toga, deo porodice je izbegao iz Siriga u Hercegovinu. Oca Milana su ubile ustaše i bacile u jamu. Brat Danilo je bio komunista, ubijen tokom Drugog svjetskog rata u okolini Aranđelovca u 24. godini.

Sestra Danica je poginula u 22. godini kao partizanka u borbi kod Kupresa, sestra Desanka je poginula u 15. godini kao žrtva italijanskog bombardovanja.

Osmočlana porodica je iz Drugog svetskog rata izašla prepolovljena, samo su majka Jovana i tri sina preživeli.

Po povratku kući u Bačku, Dragutin je završio ratom prekinuto osnovno obrazovanje a zatim i srednju Tehničku školu u Novom Sadu.

Školu rezervnih oficira VTŠ, PV i PVO je završio kao najbolji pitomac 4. klase u Rajlovcu kod Sarajeva.

Diplomirao je na Mašinskom Fakultetu u Beogradu 1957. godine.

Zelenović je bio izabrani predstavnik SAP Vojvodine u kolektivnom Predsedništvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U skupštini je 15. januara 1991. izabran za predsednika prve Vlade Srbije, na predlog Slobodana Miloševića, nakon pobede SPS-a na izborima u decembru 1990. godine.

Zelenović je svoj plan obnove Srbije (najpre izgradnje puteva i pruga) izneo Skupštini, ali je taj plan bio daleko ispred svog vremena.

Usled neslaganja sa predsednikom države u pristupu razvoju i upravljanju ministarstvima, Dragutin Zelenović je 11. decembra 1991. podneo ostavku na mesto premijera Srbije i vratio se svojim dužnostima na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zelenović je objavio 26 stručnih knjiga i mnoštvo radova koji su citirani u zemlji i inostranstvu.

Mesto i vreme sahrane akademika Dragutina Zelenovića biće naknadno objavljeni.

Izvor: Nezavisne novine
Foto: Printscreen