Početna Gradske teme Preminuo Tibor KIiš, dugogodišnji inspicijent Srpskog narodnog pozorišta

Preminuo Tibor KIiš, dugogodišnji inspicijent Srpskog narodnog pozorišta

Tibor Kiš, inspicijent i organizator predstava Srpskog narodnog pozorišta preminuo je u Novom Sadu, u 74. godini, saopštilo je Srpsko narodno pozorište.

Kiš je rođen je 8. aprila 1947. godine u Novom Sadu. Kao gimnazijalac položio je prijemni ispit za Dramski studio SNP (1964), koji je pohađao samo jednu sezonu; posle odsluženja vojnog roka u JNA zaposlio se u Drami SNP, najpre honorarno, a zatim avgusta 1967. kao stalni inspicijent.

Zbog izrazitog smisla za rad na predstavama i poznavanja scenske tehnologije, od formiranja Dramskog centra SNP radio je kao organizator predstava, a potom ponovo kao inspicijent. U tom svojstvu po potrebi je nastupao i na sceni u manjim ulogama ili kao zamena. Srebrnom medaljom “Jovan Đorđević” nagrađen je 1996. Penzionisan je 31. avgusta 2007. godine.

Uloge: Tudor (Nisam Ajfelova kula), xxx (Selo Sakule, a u Banatu), Kjurio (Bogojavljenska noć), Toni (Pogled s mosta), Marčelo (Kavijar i sočivo), Bikara (Tri musketara), Jedan radnik (Ujka Vanja), Pomoćnik reditelja (Naš grad), Gost trgovac (Revizor), Lokaj, Regrut i Drugi Mađar (Dobri vojnik Švejk), Korektor (Vučjak), Snimatelj (Poseta stare dame).

Izvor: 021
Foto: prinstcreen/RTV