Početna Gradske teme Prigovori na plan Novog naselja odbijeni, građani kažu da nema volje za...

Prigovori na plan Novog naselja odbijeni, građani kažu da nema volje za rešavanjem problema

0

Predstavnici JP “Urbanizam” smatraju da bi trebalo odbiti svih 17 prigovora na Plan detaljne regulacije Novog naselja, koji su pristigli na ponovljeni javni uvid.

O tome će konačno odlučivati Komisija za planove na zatvorenoj sednici. Međutim, višegodišnja praksa ovog tela je da postupa po mišljenju JP “Urbanizam”.

Marija Prijić Sladić iz grupe “Za zeleno Novo naselje” kaže da nisu iznenađeni odbijanjem, ali da će, zbog 13.000 građana koji su podržali inicijativu, nastaviti sa borbom da se ovaj plan ne usvoji.

Mi smo očajni, a prinuđeni smo da dolazimo na ove sednice. Očajni smo zato što ne slušaju građane koji tamo žive i ukazuju na određene probleme. Kroz primedbe bi ti problemi trebalo da budu rešeni, ne bi trebalo da bude potrebe za protestima, da se skupljaju potpisi za peticije, da se dolazi na sednice, jer ovo je realno stanje sa terena. Apsurdno je da vam urbanisti kažu da znaju za problem, ali da ne mogu da ga reše, a zakonski još uvek može da se reši. Onda uviđate da nema volje da se problem reši – navodi ova stanovnica Novog naselja.

Prigovori građana odnose se uglavnom na plan izgradnje stambenih blokova uz Bulevar Evrope, neposredno uz park koji se gradi na toj lokaciji, zatim na ideju da se uz Ulicu Bate Brkića grade petospratnice bez garaža i parkinga, a tu su i zahtevi za očuvanje zelenila.

Istovetne primedbe bile su podnete i zimus, na prethodnom javnom uvidu, kada su takođe bile odbijene. Ovog puta su prigovori odbijeni uz pravno tumačenje da su neosnovani jer se ne odnose na konkretne izmene u planu.

Na javnom uvidu su samo delovi plana Novog naselja, a ovo je treći javni uvid. Ni jedna od 17 primedbi se nije odnosila na delove koji su na ponovnom javnom uvidu, tako da ni jedna ne može da se smatra osnovanom – naveli su predstavnici “Urbanizma”.

Plan, koji se priprema još od 2017. godine, nalazi se na ponovnom javnom uvidu jer se u međuvremenu odustalo od nekoliko garaža koje su bile sporne, što je bio delimični izlazak u susret zahtevima građanima. Dodate su stambene zgrade uz Bulevar Evrope, koje će biti namenjene pripadnicima bezbednosnih struktura, iako su građani tražili da se od tog projekta odustane i da na toj lokaciji bude park.

Posle trećeg javnog uvida je izvesno da će Skupština grada uskoro na dnevni red staviti i finalnu verziju Plana detaljne regulacije Novog naselja, koji deo građana ovog dela Novog Sada smatraju spornim. Moguće je da se plan na dnevnom redu nađe već na narednoj sednici, s obzirom na to da je ovaj urbanistički akt potreban zbog izgradnje stanova za bezbednjake, što je najavljeno za drugu polovinu godine.

Izvor: 021.rs
Foto: