Početna Gradske teme Prijavljeno tri puta više dece nego što ima mesta u novosadskim vrtićima

Prijavljeno tri puta više dece nego što ima mesta u novosadskim vrtićima

Na konkurs za upis u vrtiće Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, u kojoj ima 1.561 mesto, pristiglo je čak 4.419 prijava.

Kako piše “Dnevnik”, konkurs se odnosi na radnu 2018/2019. godinu koja počinje od 1. septembra, a rezultati konkursa će biti objavljeni 2. jula.

Za decu od šest meseci do tri godine bilo je raspisano 724 mesta, za mališane od treće do sedme godine na raspolaganju su 254 mesta u celodnevnom boravku i 583 u poludnevnom.

Situacija s prijavama je slična kao i prethodne godine, kada je u neki od gradskih vrtića primljeno više od 1.000 dece, dok je “ispod crte” ostalo nešto više od 3.000, od kojih je 1.040 odbijeno jer su konkurisali za mesta koja nisu raspisana konkursom.

Tada je “Radosnom detinjstvu” naknadno odobreno i proširenje kapaciteta za 20 odsto, a od naredne godine, kao mera kojom bi trebalo da se smanji broj dece “ispod crte”, Novi Sad bi trebalo da dobije još jedan vrtić na Klisi. Takođe, prema najavama, i nekadašnja policijska ispostava na uglu ulica Miše Dimitrijevića i Kola srpskih sestara bi trebalo da bude pretvorena u obdanište, prenosi “Dnevnik”.

Ove godine je 1.561 dete prijavljeno putem elektronskih prijava, odnosno “e-vrtića”, što predstavlja novu uslugu “Radosnog detinjstva”, kako bi se roditeljima olakšala procedura, ali i kako bi se smanjila čekanja u redovima.

Za razliku od državne predškolske ustanove, upis u privatne traje čitavu godinu.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay