Početna Gradske teme Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru Novog Sada

Prikupljanje potpisa za pošumljavanje Vojvodine danas u centru Novog Sada

0

Danas od podneva do 17 časova kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju mreža “Pošumimo Vojvodinu” prikupljaće potpise za peticiju kojom se traži da se reši problem nedovoljne pošumljenosti pokrajine.

Traže se izmene nekoliko zakona koje bi otklonile deo problema koji pošumljavanje onemogućavaju ili ograničavaju.

Takođe, od Pokrajinske vlade zahtevaju da izmeni Odluku o obrazovanju budžetskog fonda za šume kako bi se obezbedilo učešće građana i šire javnosti u odlučivanju o programu fonda.

Između ostalog, oni zahtevaju da se jedinice lokalne samouprave u Vojvodini obavežu da izrade planove pošumljavanja, kao i da izdvoje određeni procenat državnog poljoprivrednog zemljišta za podizanje vetrozaštitnih pojaseva i pošumljavanje.

Predlažu sankcije za jedinice lokalne samouprave ukoliko ove obaveze ne ispune. Kako navode u obrazloženju, iako trećina opština i gradova u Vojvodini ima šumovitost manju od jedan odsto, samo Opština Srbobran ima višegodišnji plan pošumljavanja.

“Zato treba opštine i gradove obavezati da do određenog roka izrade ove planove. Kroz izradu planova treba treba izdvojiti koje konkretne površine će se pošumiti i kojim vrstama, rešiti imovinske odnose, odrediti ko će brinuti o šumama nakon sadnje i koliko će sve koštati”, piše u obrazloženju peticije.

Cilj je da se na teritoriji pokrajine prikupi najmanje 10.000 potpisa građana.

Više detalja o peticiji možete pročitati na ovom linku.

Izvor: 021.rs
Foto: