Početna Gradske teme Prinudnim upravnicima od svakog stana najmanje 220 dinara mesečno

Prinudnim upravnicima od svakog stana najmanje 220 dinara mesečno

0

Prinudni upravnici zgrada u Novom Sadu uskoro bi mogli da počnu sa radom, s obzirom na to da su ispunjeni gotovo svi uslovi da ova mera zaživi.

Prinudna uprava podrazumeva angažovanje profesionalnih upravnika zgrada u onim stambenim zajednicama koje se nisu registrovale na vreme, tačnije do sredine decembra prošle godine, kako je predviđao Zakon o stanovanju i održavanju zgrada.

Situacija u vezi sa primenom ovog roka registrovanja veoma je promenjiva jer, kako su nadležni naknadno ustanovili, sama registracija stambenih zajednica traje dugo, konstantno se krši zakonski rok za donošenje odluke o registraciji, a u skoro svakom gradu u Srbiji (pa i u Novom Sadu) u registar stambenih zajednica je upisan tek manji procenat stambenih zajednica koje su odabrale upravnika.

One koje nisu odabrale upravnike uskoro bi mogle, rešenjem inspektora, da dobiju prinudnu profesionalnu upravu. Nakon više meseci kašnjenja, odbornici Skupštine grada danas će usvojiti predlog odluke o visini naknade prinudno postavljenom profesionalnom upravniku.

Reč je o iznosu koji će vlasnik svakog stana plaćati na mesečnom nivou za usluge prinudno postavljenog upravnika zgrade, a sve dok se stanari ne dogovore i dobrovoljno ne izaberu upravnika ili ne zaključe ugovor o profesionalnom upravljanju.

Predlog ove odluke sastavilo je Gradsko veće primenom kriterijuma prosečne neto zarade u gradu za prethodnu godinu i prema ukupnom broju stanova.

Za zgrade i poslovni prostor do osam posebnih jedinica/stanova, naknada po stanu je 220 dinara.

Za zgrade od osam do 30 stanova ova naknada iznosiće 264 dinara.

Za zgrade sa više od 30 stanova naknada profesionalnom upravniku biće 308 dinara.

Za garažu će naknada iznositi 44 dinara, a za garažni boks i garažno mesto 88 dinara.

Ovaj iznos će se usklađivati sa godišnjom visinom prosečne neto zarade u Novom Sadu za prethodnu godinu.

Ono što za sada nije poznato su tačni kriterijumi odabira profesionalnog upravnika. Naime, kako propisuje zakon, prinudna uprava uvodi se kad inspekcija ustanovi da stambena zajednica nije registrovana, ali zahtev za uvođenje prinudne uprave može gradskoj upravi za imovinu i imovinsko-pravne poslove da podnese i vlasnik bilo kog od stanova u zgradi. Gradska uprava potom, na osnovu rešenja inspektora ili prijave stanara, imenuje nekog upravnika iz registra profesionalnih upravnika, kojih je u Novom Sadu u ovom trenutku 137.

Ono što bi takođe moglo da bude predmet spora je i sam predlog iznosa naknade i kriterijumi kojih se držalo gradsko veće. Naime, za očekivati je da će upravnik radije upravljati jednom zgradom od 100 stanova nego pet zgrada sa po 20 stanova.

Inače, Zakon o stanovanju i održavanju zgrada propisuje i novčane kazne za one stambene zajednice koje se nisu registrovale na vreme, a one iznose od 50.000 do dva miliona dinara. Trenutno je u Novom Sadu registrovano 4.143 stambenih zajednica, a koliko će ukupno biti stambenih zajednica po okončanju registracije nije poznato – svaki ulaz za sebe, kao i nekoliko ulaza zajedno, mogu da formiraju stambenu zajednicu.

Inače, prinudnim upravnicima u Beogradu na isti način su određeni iznosi naknada kao i u Novom Sadu. Takav predlog određivanja iznosa je, inače, dalo Ministarstvo saobraćaja i građevinarstva.

Prinudna uprava mogla bi da bude jedino rešenje za zgrade u Novom Sadu koje niko ne želi da održava. Pokvareni liftovi, curenje i kvarovi na instalacijama, oronule stepenice, napukli crepovi na krovu i druge neprijatnosti ono su sa čime se suočavaju Novosađani koji žive u ovakvim, problematičnim zgradama.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay