Početna Gradske teme Privatni poslovi profesora Fakulteta tehničkih nauka

Privatni poslovi profesora Fakulteta tehničkih nauka

1

ftn

Profesori Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu već 24 godine koriste ime fakulteta za privatni biznis. Kako se navodi u istraživanju Pištaljke, firma FTN-IRAM-RT koju su profesori ovog fakulteta osnovali pod okriljem i imenom ove renomirane državne škole i dan-danas potpuno besplatno koristi sve prednosti koje joj pruža reputacija fakulteta.
“Da stvari budu još čudnije, jedan od manjih suvlasnika ove privatne firme je i sam fakultet, koji se odriče čak i prava na nadoknadu za korišćenje imena, iako je upravo to ime, sinonim za kvalitet u oblasti računarstva i automatike, ovoj privatnoj firmi donelo milionske poslove i profit.

I ne samo to. Učešće države u ovom privatnom biznisu profesorima je obezbeđivalo poslove sa drugim državnim firmama na sumnjivim tenderima o čemu su pre godinu dana pisale E-novine. Država je za poslednjih desetak godina investirala više miliona u objekte i opremu ove privatne firme, kažu izveštaji Uprave za trezor do kojih je Pištaljka došla. Na pitanje o kakvim se investicijama radi, u ovoj firmi kažu da je to – tajna”.

Direktor i suvlasnik firme FTN-IRAM-RT i profesor na FTN Milenko Berić kaže da je država investirala u objekte i opremu njegove firme “kako bi se razvio uređaj za potrebe Vojske Srbije”. Na pitanje o kakvom je uređaju reč, profesor Berić nije želeo da otkriva detalje ugovora jer su, kako je naglasio, “najverovatnije i dalje pod službenom tajnom”. Profesor i direktor Berić objašnjava da je FTN-IRAM-RT dugi niz godina zvaničan dobavljač Vojske Srbije iz oblasti naoružanja.

FTN-IRAM_1

Izveštaji Trezora pokazuju da su profesori FTN i njihova firma FTN-IRAM-RT na javnim i tajnim poslovima sa državom za poslednjih desetak godina zaradili više od 60 miliona dinara.
Na sajtu APR-a moguće je pronaći čak šest firmi koje koriste skraćenicu FTN i čiji su vlasnici uglavnom profesori novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. Dve od tih šest firmi registrovane su na adresi samog fakulteta.
Firma FTN-IRAM-RT d.o.o. za računarstvo, automatiku i merenje osnovana je 1991. godine, pod okriljem Fakulteta tehničkih nauka. Današnji vlasnici ove firme su penzionisani profesor FTN-a i profesor emeritus Vladimir Kovačević, redovni profesori FTN-a Nikola Teslić i Miroslav Popović, Milenko Berić, austrijska firma TTTech Computertechnik AG i Fakultet tehničkih nauka.

Na pitanje na osnovu kog dokumenta privatna firma FTN-IRAM-RT već 24 godine koristi skraćenicu imena Fakulteta tehničkih nauka u svom nazivu, aktuelni dekan Rade Doroslovački kaže da “FTN jeste skraćenica za Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, ali da nije zaštićena“. On još dodaje da ovaj fakultet u Novom Sadu nije jedini sa tim imenom, već da Fakultet tehničkih nauka postoji i u Čačku i Kosovskoj Mitrovici.

Direktor firme FTN-IRAM-RT Milenko Berić takođe ističe da FTN nije ime fakulteta već skraćenica koja nije zaštićena jer da jeste “firma ne bi mogla da bude registrovana u Agenciji za privredne registre“.
Pomoćnik ministra prosvete za razvoj i visoko obrazovanje Milovan Šuvakov kaže da je odgovornost na državi što nije zaštitila imena institucija. Da Ministarstvo ne vidi nikakav problem u tome da profesori koriste ime fakulteta na kom rade za privatan biznis, najbolje pokazuje činjenica da je upravo Ministarstvo prosvete sa 7,5 miliona dinara finansiralo firmu FTN-IRAM-RT za podršku “inovacionim projektima”.

Na pitanje zašto su dozvolili da šest firmi koristi ime Fakulteta tehničkih nauka u svom nazivu bez plaćanja naknade državi, Šuvakov kaže da je pitanje korišćenja imena toliko neuređeno da “neko slobodno može da otvori pekaru koja nosi ime Akademija nauka, a kamoli ne ime fakulteta”. Kada je reč o imenu fakulteta, tvrdi Šuvakov, Ministarstvo tu ne može mnogo da uradi jer da država ne upravlja fakultetima, već Univerzitet.
Od Univerziteta u Novom Sadu Pištaljka nije dobila adekvatan odgovor već samo da je pitanje “više za pravnu ili eventualno PR službu Fakulteta tehničkih nauka”, kako je navela stručna saradnica za odnose sa javnošću Univerziteta u Novom Sadu Sanja Subotić Gantar.

FirmeProfesora1

Međutim, stvari nisu baš takve kakvima ih predstavljaju profesori biznismeni, dekan i ministarstvo.
Kako saznaje Pištaljka, prilikom osnivanja firme FTN-IRAM-RT u kojoj je učestvovao i Fakultet tehničkih nauka, tadašnji predstavnici ovog fakulteta, na neki način, zaštitili su skraćenicu FTN i interese države. U izmenama i dopunama statuta ove firme iz 2001. godine piše da se na ime “naknade za korišćenje imena i naziva firme u nazivu novoosnovane firme” za Fakultet tehničkih nauka izdvaja 1% od bruto prihoda firme.
Direktor FTN-IRAM-RT Milenko Berić navodi da ta firma skoro 10 godina unazad ne plaća ovu naknadu “jer je 2006. godine rađena dokapitalizacija koju fakultet nije želeo da isprati”.

Ta naknada više nije ugovarana sa fakultetom, a ako hoćemo da idemo do kraja, fakultet na nju nije imao pravo ni na početku jer nisu zaštitili skraćenicu FTN“, kaže Berić.
Poslednja uplata ove firme na račun fakulteta na ime dividende, prema rečima dekana Doroslovačkog, je iz 2007. godine i iznosi ukupno 4.855.483 dinara. Direktor Berić navodi da je isplata pomenutih iznosa zapravo “sumiranje proteklih odnosa” sa Fakultetom tehničkih nauka i da je naknada za korišćenje imena uključena u nju, ali nije naveo koliko tačno iznosi. On dodaje da je tom isplatom prestala obaveza firme da fakultetu isplaćuje naknadu za korišćenje imena.
I dok su profesori vlasnici FTN-IRAM-RT sami doneli odluku da ne plaćaju državi nikakvu naknadu za korišćenje dobro poznate skraćenice imena fakulteta na kom su zaposleni, oni su – prema podacima iz Trezora – od 2004. godine na ime sklopljenih poslova sa državom naplatili više od 60 miliona dinara ili oko 500.000 evra.

Osim firme FTN-IRAM-RT profesori su ime fakulteta iskoristili za formiranje još pet firmi.
Bivši profesor Fakulteta tehničkih nauka i profesor emeritus Vladimir Kovačević direktor je firme FTN-IRAM-KRT za računarstvo, mreže i obradu signala. Vlasnici firme FTN IDEEA d.o.o. Đura Oros, Veran Vasić i Filip Kulić su, sudeći po informacijama sa sajta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, profesori u toj obrazovnoj ustanovi.
Zora Konjović, koja je na sajtu Fakulteta tehničkih nauka navedena kao redovna profesorka, jedina je vlasnica firme FTN-INFORMATIKA d.o.o. za pružanje usluga. Profesorka Konjović javnosti je poznata poslednjih dana i po tome što odbija zahtev dekana Doroslovačkog da ode u penziju, a iza ovog sukoba, kako se spekuliše, namera je da se smer koji je doneo slavu ovom fakulettu, a profesorima dobru privatnu zaradu, ugasi.

Inače, firma FTN-IRAM-RT je, kako su E-novine objavile 2014. godine, bila akter afere sa nameštenim tenderom Srbijagasa. Tada je u tenderskoj dokumentaciji bilo navedeno da realizacija ugovora o održavanju “SKADA” sistema za nadzor i upravljanje gasovodnim i transportnim sistemima JP Srbijagas počinje dva i po meseca pre nego što je zakazano otvaranje ponuda.
Da je Srbijagas jasno “nacrtao” pobednika pomenutog tendera jasno se vidi u modelu ugovora u okviru konkursne dokumentacije u kome je navedeno da su za redovno održavanje postojećeg SKADA sistema neophodne aplikacije FTN-IRAM WinFtrm 1.0 , FTN-IRAM Barovi 1.0, FTN-IRAM WinLok 1.0, FTN-IRAM Knjiga 1.0, kao i aplikacija FTN-IRAM SCADA 386, dakle, aplikacije koje nose ime firme FTN-IRAM-RT.

14_FTN

I dekan Rade Doroslovački nedavno je bio tema medijskih napisa jer je Državna revizorska institucija protiv njega podnela dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
Kako iz ove institucije navode, zahtevi su podneti zbog utvrđenih nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki jer je “izvršena nabavka usluga reprezentacije, usluga posredovanja, usluga fotokopiranja i koričenja bez zaključenog ugovora i bez sprovedenog postupka javnih nabavki, kao i izvršena nabavka benzina, fotokopir aparata, nameštaja na osnovu zaključenog ugovora, a bez sprovedenog postupka javnih nabavki“.

Državni revizor je takođe utvrdio da je Doroslovački isplatio 148.431.564 dinara više od propisanih iznosa na ime plata i socijalnih doprinosa primenom većih koeficijenata od propisanih, kao i da je isplaćivao jubilarne nagrade iako nisu bili ispunjeni uslovi za isplatu nagrada. Zahtev za pokretanja prekršajnog postupka protiv dekana podnet je i zbog nepravilnosti u sprovođenju javnih nabavki usluga osiguranja, kao i zbog neizvršenog povraćaja neutrošenih sredstava u budžet 2013. godine u iznosu od 4.810.361 dinara.

Autor i foto: Pištaljka

1 KOMENTAR

  1. Pokretanje prekrsajnih prijava!!!!!!!!!!
    Vec zamisljam facu bezobraznog,zlog lika koji je spreman da se svadja sto mu neko objasnjava da je transparetni lopov drzavnih para.E moj profesore da zivis u normalnoj drzavi nit bi video belog dana(20g zatvora min.) niti bi radio u jednoj takvoj instituciji.

Comments are closed.