Početna Gradske teme Privatnici se otimaju za posao upravnika zgrada u Novom Sadu!

Privatnici se otimaju za posao upravnika zgrada u Novom Sadu!

0

Privatne firme otimaju se za posao upravnika zgrada i to na vrlo ružan način, upozorava Udruženje stambenih zajednica Grada Novog Sada.

Kako navode, u poslednje vreme u Novom Sadu uočena je pojava da neke firme i preduzetnici idu po zgradama i pod vidom “prezentacije usluga profesionalnog upravnika zgrade” ili “prezentacija profesionalnog upravljanja stambenim zajednicama”, zakazuju sami (pa čak i uznemiravaju stanare zgrade idući od vrata do vrata) termine u stambenim zgradama za svoje navodne prezentacije.

Na tim navodnim prezentacijama oni unapred nose sačinjene tabele i obrasce za potpisivanje zapisnika da je održana konstitutivna skupština stambene zajednice, izabran profesionalni upravnik zgrade iz te firme ili radnje koja vrši prezentaciju a da pri tome namerno ili nenamerno nisu ni proverili da li ta stambena zajednica ima još u mandatu U legalno izabranog zastupnika – punomoćnika stambene zgrade“.

Podsetimo, sve zgrade imaju rok do 12. decemra da izaberu upravnike ili profesionalne upravnike i upišu se u Registar stambenih zajednica. Jedino ovlašćena je Privredna komora Srbije, koja je juna meseca počela da organizuje sedmodnevne obuke za upravnike zgrada, a prvi, pismeni deo ispita održan je u ponedeljak, 24. jula. To znači, da u Srbiji još ne postoji licencirani profesionalni upravnik zgrada koji je položio pismeni i usmeni ispit, a potom upisan u Registar profesionalnih upravnika zgrada.

Iz napred navedenih razloga, krajnje je nekorektno i neprofesionalno za ono što rade firme i pojedini predzetnici. Šta oni rade? Probaju da otmu “leb” – posao drugim ljudima, koji su tu još u mandatu zastupnici – punomoćnici i u toku su polaganja u PKS za profesionalne upravnike zgrada (u međuvremenu su, koji nisu imali, registrovali i svoje firme ili postali preduzetnici)“, navode u Udruženju stambenih zajednica.

Inače, pismeni deo ispita održan je u ponedeljak. 24. jula u ograncima PKS u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu. Polagalo je 226 kandidata, a rezultati testa biće objavljeni na sajtu komore krajem jula.

Za kandidate koji polože pismeni deo, od 2. avgusta biće organizovan usmeni ispit pred petočlanom komisijom. Sledeći korak je upis u registar profesionalnih upravnika.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay