Početna Gradske teme Privode se kraju radovi na uređenju Pozorišnog trga

Privode se kraju radovi na uređenju Pozorišnog trga

0

Završena je prva faza rekonstrukcije Pozorišnog trga. Kako se danas uverio naš repoter na licu mesta, privode se radovi na postavljanju asfaltne podloge za granitne ploče, koje će biti postavljene u drugoj fazi radova.

Pripremni radovi na rekontrukciji pozorišnog trga, koji su obuhvatali zamenu komunalne iftrastukture i postavljanje asfalta završeni su za četiri meseca.

RADOVI PO PLANU

Radovi su počeli u martu, a kako saznajemo iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije Grada Novog Sada, radovi teku planiranom dinamikom.

– Radovima je predviđeno parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara. Do sada su urađeni svi instalaterski radovi (hidrotehničke, elektro, telekomunikacione i toplovodne instalacije) i u toku je izrada kolovozne konstrukcije – kažu u UGZI-u.

Nakon izrade nasipa od peska i formiranja posteljice, pristupa se izradi nosećih slojeva kolovozne konstrukcije, odnosno nanosi se sloj od drobljenog kamenog agregata.

PLOČE OD 8 CENTIMETARA

– Najpre se postavlja DKA 0-31,5mm u debljini od 20cm, a zatim DKA 0-63mm, takođe debljine 20cm. Preko ovog sloja nanosi se BNS (bitumizirani nosivi sloj), odnosno površine se asfaltiraju kako bi se ojačala kolovozna konstrukcija. Preko asfaltnog sloja nanosi se frakcija drobljenog kamenog agregata 4/8mm, debljine 5cm. Preko postavljene frakcije ređaju se granitne ploče 10X10X8 cm, u tri tonirane nijanse – objašnjavaju stručnjaci iz ove Uprave.

Dodaju da je popločanje završeno od Uspenske crkve do mašinskog šahta fontane. Ostale površine su asfaltirane i sledi nanošenje frakcije, a nakon toga polaganje granitnih kocki. Sem kolovozne konstrukcije, u toku su radovi na izgradnji fontane, a radiće se izrada betonskih žardinjera iza Apolo centra.

DRVEĆE I ZELENILO

Sadne jame za drveće postavljaju se najpre ispred SNP-a, a zatim i na ostalim lokacijama. Završeni su armirano-betonski radovi na izradi temelja stajališta za bicikle. U toku su radovi na izradi temelja za tablu SNP-a. Takođe, da bi se atmosferska voda bolje odilivala, završava se i gradnja odvodnih kanalica u delu Pozorišnog trga.

Podsetimo, ovo je samo deo potpune rekonstrukcije pešačke zone u Novom Sadu, a uskoro se planira i sređivanje Zamj Jovine ulice, Trga Slobode i ostalih ulica. Osim toga uskoro kreće gradnje podzemnih i nadzemnih garaža u užem gradskom jezgru, a na mestu garaže u Uspenskoj planira se gradnja parka sa jezerom. Uspenska crkva dobiće novu portu.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: SNP / Promo