Početna Gradske teme Privremena izmena saobraćaja povodom programa u okviru proslave Dana Grada

Privremena izmena saobraćaja povodom programa u okviru proslave Dana Grada

0

Povodom istovremenog otvaranja dve izložbe u dva muzeja – Muzeju Vojvodine i Muzeju Grada Novog Sada, koje će ispričati jednu novu priču o Novom Sadu, povodom proslave Dana Grada 1. februara, privremeno će biti izmenjen režim saobraćaja u samom centru grada.

Privremena izmena saobraćaja stupa na snagu u cilju bezbednog i odgovornog postavljanja scenografije, odnosno mosta koji će povezati dva muzeja i na svojevrstan način uvesti Novosađane i njihove goste u inovativan pristup istoriji Novog Sada, koji će ponuditi dve izložbe ove dve značajne kulturne institucije u Novom Sadu.

Privremena izmena saobraćaja određuje se u delu ulice Žarka Vasiljevića, naspram zgrade Muzeja Vojvodine, od Dunavske ulice do prilaza Trgu republike, odnosno ulaza na Riblju pijacu, za vreme otvaranja izložbi u oba muzeja, povodom proslave Dana Grada.

Privremena izmena režima saobraćaja važiće od subote, 29. 1. 2022, od 8 časova do srede, 2.2.2022, do 20 časova.

Izložbe „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” Muzeja Vojvodine i „Akcenti – Novi Sad” Muzeja Grada Novog Sada, ujedno će označiti početak novog programskog luka „Seobe” u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Spajanje programa i udruživanje kapaciteta dve značajne ustanove kulture, u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” omogućiće implementaciju najboljih praksi evropske kulturne politike, a Novi Sad time potvrditi svoju ulogu kulturnog centra regiona.

Izložba „Tamo gde seoba završava – od rimske Panonija do današnje Vojvodine” Muzeja Vojvodine osmišljena je na inovativan način, do sada neviđen u muzejskoj praksi naše zemlje, a svaki deo detaljno je razrađen i prezentovan sinergijom nauke, kulture i različitim vidovima savremene umetnosti.

U želji da Novosađani i njihovi gosti upoznaju svoj grad na drugačiji način, prelazak iz perioda duge rimske vladavine, preko 18. veka, pa sve do 20. veka, biće ovenčan mostom koji će se nalaziti u ulici Žarka Vasiljevića i koji će voditi do izložbe „Akcenti – Novi Sad”, Muzeja Grada Novog Sada. Ova izložba zamišljena je kao multimedijalna platforma koju će, simbolično, činiti 22 celine – 22 akcenta.

Ulaz na izložbe 1. februara biće besplatan za sve posetioce, a od 2. februara, ulaznice će biti naplaćivane po redovnim cenama muzeja.

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju epidemioloških mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

Detaljan program, programsku knjigu i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu projekta: novisad2022.rs  

Autor: NSHronika.rs
Foto: NSEPK / V. Veličković