Početna Gradske teme Privremeno obustavljena potraga za projektantom postrojenja za reciklažu građevinskog otpada u Novom...

Privremeno obustavljena potraga za projektantom postrojenja za reciklažu građevinskog otpada u Novom Sadu

0

Gradska uprava za komunalne poslove obustavila je javnu nabavku za nalaženje projektanta planiranog postrojenja za reciklažu građevinskog otpada, a nakon što je jedina pristigla ponuda na tenderu bila neprihvatljiva.

Blagovremeno je na tender stigla ponuda grupe firme “Safege” iz Beograda i “Societe Anonyme Francaise d’etudes et de Gestion Safege” iz Francuske, osnivača beogradske firme.

Međutim, ponuda ovih firmi nije bila prihvatljiva jer je bila preskupa – naime, procenjena vrednost ovog posla je 3,6 miliona dinara bez PDV, a ponuda projektanata bila je gotovo pet miliona dinara bez PDV.

Pretpostavlja se da će Gradska uprava za komunalne poslove u narednim mesecima ponovo pokušati da pronađe projektanta koji će ispuniti sve tražene uslove.

Podsetimo, ovo reciklažno postrojenje planirane površine 4.700 kvadrata nalaziće se na sadašnjoj gradskoj deponiji, gde se nalazi i postrojenje za separaciju i baliranje otpada. Radiće na principu prikupljanja, tretiranja i odlaganja otpada na efikasnije načine od kojih su se koristili do sada (primenjivaće se sortiranje, drobljenje i prosejavanje).

Konačni proizvod prerade građevinskog otpada trebalo bi da može da se koristi kao zamena za šljunak u betonskim elementima.

Ovakvo postrojenje biće deo novoplaniranog reciklažnog centra, koji će pokrivati Novi Sad i širu okolinu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay