Početna Gradske teme Problem odlaganja otpada u Novom Sadu i dalje bez rešenja

Problem odlaganja otpada u Novom Sadu i dalje bez rešenja

0

Novosadski odbori Narodne stranke i pokreta “Dosta je bilo” ukazali su na probleme odlaganja otpada u Novom Sadu, uz reakciju na analize da se na jednoj od pet najavljenih lokacija stvori regionalni centar za upravljanje otpadom.

U “Dosta je bilo” navode da Čistoća već više od pet decenija otpad odlaže na deponiji pored Klise, bez upotrebne dozvole, te da otpadne materije zagađuju zemljište, podzemne vode, a pri sagorevanju i vazduh.

“Deponija često gori, pri čemu isparavaju dioksini i furani, opasna jedinjenja koja izazivaju oboljenja poput dijabetesa, steriliteta, kancera… SNS za sedam godina nije imao volje ni da započne realizaciju ovog kapitalnog ekološkog projekta od najvećeg značaja za kvalitet života Novosađana. Umesto toga, iz gradskog budžeta milioni dinara slivaju se u kase preko 50 fantomskih NVO, koje se navodno bave ekologijom”, upozoravaju iz DJB i dodaju da su hidrološke procene dokazale visok nivo podzemnih voda na gradskoj deponiji, kao i da je ova lokacija vrlo blizu kuća i stanova, što lokaciju ne čini idealnom za namenu deponije.

“Vlast, međutim, ne planira drugu, a od prošle godine na ovom mestu odlaže se otpad i iz sedam okolnih opština”, zaključuju u ovom pokretu.

Narodna stranka: Lokacija pored Klise da se odmah izuzme iz planova

Najava izgradnje regionalne deponije zabrinula je i Narodnu stranku, u kojoj poručuju da vlast, umesto rešenja, instalira novi problem, “sa mogućim katastrofalnim posledicama po zdravlje ljudi i životnu sredinu, pre svega na Klisi, Slanoj bari i Vidovdanskom naselju”.

“Nakon održane javne rasprave i napisa u medijima, Narodna stranka traži hitnu reviziju plana, dodatna objašnjenja, kao i uključivanje šire stručne javnosti u rešenje ovog ogromnog problema. Iako je i laiku jasno o kakvom problemu se radi, dužni smo da ukažemo na manjkavosti i nelogičnosti u dosadašnjim odlukama i delovanjima SNS-a kada su zaštita životne sredine i klimatske promene u pitanju i dužni smo da obavestimo javnost o nekoliko ključnih problema u vezi sa planom Vučićevih diletanata, pre nego što bude prekasno. Pre svega, zahtevamo da se bezpogovorno pomenuta lokacija isključi iz razmatranja iz više razloga”, navode u Narodnoj stranci.

Kako poručuju, ova lokacija nebezbedna je za građane u neposrednoj blizini, a blizina elektroenergetske mreže visokog napona može predstavljati operativni i tehnički problem prilikom izgradnje regionalnog centra. Slično pokretu “Dosta je bilo”, i Narodna stranka upozorava na visok nivo podzemnih voda, ali dodaju i blizinu autoputa čime bi se, kako smatraju, potencijalno ugrozio ovaj pravac.

“Upozoravamo da bi usvajanjem ovog plana Miloša Vučevića bila ubijena i poslednja nada da se Novi Sad može spasiti od ekološke katastrofe i poslednja mogućnost da dobijemo održiv u kvalitetan sistem upravljanja otpadom prilagođen našim potrebama”, zaključuju u ovoj opozicionoj stranci.

SNS: Šta ste vi učinili da se problem reši?

Na ove stavove dve opozicione opcije reagovala je Srpska napredna stranka, poručujući da ni Borislav Novaković, novosadski poverenik Narodne stranke, za četiri godine na čelu Novog Sada nije rešio problem odnošenja i selektiranja otpada i sanacije deponije.

“Šta je Demokratska stranka za 12 godina, koliko je od 1996. do danas bila na čelu gradske vlasti, učinila da se ovaj problem reši? Jedino po čemu ih narod pamti kada je ekologija u pitanju je akcija ‘Očistimo Srbiju’ u kojoj su očistili novac sa računa Ministarstva za zaštitu životne sredine i strpali ga u privatne džepove. Gradski odbor SNS podseća da izgradnja regionalnog centra za upravljanje otpadom za region, koji čini sedam opština plus Novi Sad, traje preko 15 godina. Za vreme Borislava Novakovića i njegovih tadašnjih partijskih drugara iz Demokratske stranke na rešavanju ovog višedecenijskog problema urađeno je jedno veliko ništa. Planski dokument kojim se određuje lokacija za deponiju, bez bilo kakvih predhodnih istražnih radnji i procedura koje propisuje naše, ali i evropsko zakonodavstvo rađen je u vreme upravo Borislava Novakovića i njegovih proevropskih drugara. Iza njihove vlasti ostali su samo dva propala projekta za koje su istrage i dan danas u toku, ali i jedna propala projektna dokumentacija za izgradnju deponije samo za grad Novi Sad, koja naravno opet nije rađena u skladu sa zakonom. Koliko je to samo propalih šansi, a o novcu da ne govorimo, za vreme sposobnih kadrova Demokratske stranke”, navode naprednjaci.

Kako dodaju, otvorenom sastanku o planu kojim se predviđa izgradnja regionalnog centra nije prisustvovao niko iz Narodne stranke, a svi zainteresovani građani mogli su da se informišu o projektu.

Podsetimo, kako su mediji već prenosili sa otvorenog sastanka o projektu regionalnog centra za upravljanje otpadom, u opticaju je pet potencijalnih lokacija a, kako je rečeno, najbliže i finansijski najostvarivije rešenje je lokacija tik uz sadašnju nesanitarnu deponiju.

Stručnjaci su osmislili plan koji podrazumeva zatvaranje postojećih nesanitarnih deponija u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu, Beočinu, Žablju, Srbobranu, Temerinu i Vrbasu, a potom izgradnju sanitarnih deponija, transfer stanica i reciklažnih dvorišta, nabavku neophodne opreme (kontejneri, kante, kamioni), uvođenje sistema “dve kante” i sekundarne separacije, kao i uvođenje kompostiranja zelenog otpada (iz bašti i parkova). Sama sanacija gradske deponije sačekaće neko vreme.

Izvor: 021
Foto: Pixabay