Početna Gradske teme Prodavcima magazina “Liceulice” i korisnicima “Kompasa” neophodne namirnice, zaštitna oprema i sredstva...

Prodavcima magazina “Liceulice” i korisnicima “Kompasa” neophodne namirnice, zaštitna oprema i sredstva za higijenu

0

Novosadsko udruženje “Patrija” organizuje akciju “Solidarno za sve” u cilju prikupljanja donacija u obliku namirnica, zaštitne opreme i sredstava za higijenu za prodavce magazina “Liceulice” i korisnike kluba za osobe sa mentalnim poteškoćama “Kompas”.

Kako kaže Jovana Ćojder iz udruženja “Patrija”, trenutna epidemiološka situacija naročito je uticala na osobe koje su socioekonomski ugrožene, kao što su prodavci magazina i korisnici “Kompasa”.

“Jeste baš nezgodna situacija za prodavce, jer pored toga što je generalno zima, pa je i otežana prodaja na ulicama i sve je manje ljudi, sada je i specifična situacija zbog korone, jer je smanjen broj posetilaca u zatvorenim lokacijama, odnosno u nekim kafićima sa kojima mi imamo saradnju, gde naši prodavci mogu slobodno da prodaju. Sada je smanjen broj ljudi, skraćeno je radno vreme, a nije ni bezbedno da se boravi u zatvorenim prostorijama”, objašnjava Ćojder.

Građane koji žele da doniraju hranu savetuje da donesu hranu koja nije brzo kvarljiva, odnosno konzerviranu. Dodaje da, ukoliko su u mogućnosti, građani mogu da doniraju i računare, jer je epidemiološka situacija otežala komunikaciju sa prodavcima i korisnicima “Kompasa”, pa pokušavaju da premeste komunikaciju u onlajn sferu.

Ovo je već treća akcija “Solidarno za sve” od početka epidemije virusa korona u Srbiji, a Ćojder kaže da su prethodne dve bile uspešne i da su mnogo pomogle prodavcima i korisnicima “Kompasa”.

U periodu prikupljanja pomoći biće prisutna dva predstavnika udruženja, a kako je lokal ulični, donacija se može predati i ispred na otvorenom uz neophodne mere zaštite.

Posao prodavaca magazina “Liceulice” vezan je za ulicu, a zbog vanrednog stanja, policijskog časa i lične bezbednosti oni više ne mogu da ga obavljaju. Prodavci magazina “Liceulice” su, širom Srbije, korisnici domova za duševno obolele, beskućnike i druge građane koji nose teret socioekonomske ugroženosti.

Klub “Kompas” pruža podršku ljudima sa mentalnim poteškoćama.

Prilozi će se prikupljati u subotu, 19. decembra od 10 do 15 časova u Kraljevića Marka 1.

Izvor: 021
Foto: Liceulice/Facebook