Početna Gradske teme Produženi boravak u školi u Novom Sadu koristi oko 350 dece

Produženi boravak u školi u Novom Sadu koristi oko 350 dece

0

Produženi boravak u školi u Novom Sadu koristi oko 350 dece. Škola ima pravo da traži od poslodavca roditelja potvrdu da je angažovan da radi od kuće. Ukoliko nije, dete može da koristi produženi boravak u periodu od pola 8 do pola 5. Pored nastave i domaćih zadataka, deca imaju vreme i za igru, kao i obroke koji se nose od kuće.

Učionica prvog razreda sa 7 đaka. Svi na 2 metra razmaka, čas preko televizora, a onda domaći zadaci uz pomoć učiteljice koja nosi masku i rukavice. Tako izgledaju dani u produženom boravku u školama.

Grupe dece u učionicama organizovane su u skladu sa preporukama do 9 učenika u grupi.

Juče je u Osnovnoj školi “Vasa Stajić“ boravilo ukupno 17 učenika prvog i drugog razreda.

Jelena Radaković učiteljica u OŠ “Vasa Stajić” kaže:

“Mi sve naše obaveze odnosno domaće zadatke, uradimo tako da, roditelj kada dodje sa posla, ne mora dodatno da nešto radi. Nema nekih dodatnih obaveza, već da pošalje, ako detetu nešto nije jasno mi smo tu da sutra nešto dodatno objasnimo”.

Od 35 škola koje imaju produženi boravak, 4 škole nisu za sada imale zainteresovane roditelje da njihova deca koriste tu pogodnost. Iako su mnogi roditelji u početku najavili korišćenje boravka u Novom Sadu za oko 600 dece, sada ga koristi dvostruko manje đaka.

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada ističe:

“Roditelji, kako su se morali javiti na posao tako slali decu u boravak tj. javljali su školi da će dete krenuti u boravak. Dočekujemo svako dete, roditelj ne ulazi u školu dovodi dete do vrata, dete prolazi kroz dezobarijeru, učiteljica ili neko od zaduženih u školi proverava temperaturu deteta, zatim deca odlaze u učionicu”.

Tako, deca sve svoje radne obaveze završe u boravku i po povratku kući, roditelji treba da pošalju domaće zadatke učiteljicama na internet platformu, kojoj pristupaju sa svojom šifrom. Iako se u boravku pored nastave i igraju, mnogima od njih nedostaju ostali drugovi iz razreda.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay