Početna Gradske teme Proglašena epidemija gripa: Uvedena mera zabrane poseta u KCV

Proglašena epidemija gripa: Uvedena mera zabrane poseta u KCV

0

klinicki centar vojvodine

U četiri novosadske klinike KCV danas je uvedena mera zabrane poseta zbog proglašene epidemije gripa. Pomenute četiri klinike u kojima je Institut za javno zdravlje proglasio epidemiju su Klinika za hematologiju, Klinika za gastroenterologiju, Klinika za endokrinologiju i Klinika za nefrologiju.
U ovim klinikama je, pored epidemije gripa uočeno i povećanje broja pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, stoga je i na Klinici za infektivne bolesti uvedena zabrana poseta pacijentima kao jedna od mera za sprečavanje nastanka i suzbijanja gripa u KCV.
“Tokom prethodne nedelje registrovana je pojačana aktivnost virusa gripa koja se nalazi iznad srednjeg praga intenziteta. Kod nas je izolovan pandemijski soj gripa tipa AH1N1 kao i soj AH3N1. Zabrana poseta je standardna procedura kako bi se zaštitili naši bolesni pacijenti, jer oni ako bi dobili grip, to bi po njihovo zdravlje moglo da bude fatalno”, objašnjava za 021 epideiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine Snežana Medić.
Institut za javno zdravlje Vojvodine dao je preporuku za suzbijanje epidemije u klinikama zahvaćenim epidemijskim širenjem gripa, koje su identične sa merama predložene iz 2013. godine.
Inače, trenutno u Evropi vlada velika epidemija gripa, koja je zahvatila čak 35 zemalja sa više hiljada ljudi, obolelih od virusa gripa soja AH3N3.

Autor: 021.rs