Početna Gradske teme Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

Proglašeno vanredno stanje u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio je vanredno stanje na teritoriji republike Srbije.Kako je rekao, od sutra nema škole, nema vrtića i fakulteta, nema treninga, sporta, teretana.. sve je zatvoreno.

– Nema potrebe da objašnjavam zašto, teretane su najgora mesta za zaraze. Ograničiće se rad restorana, kafana, uz veoma kratko vreme. Zatvara se život, da bismo sačuvali život. Škole se najverovatnije do kraja godine i neće otvarati – rekao je Vučić.

Od sutra bolnice u kojima se leče obleli od virusa korona čuvaće Vojska. Policija će sprovoditi nadzor nad onima koji su pod izloacijom.

Predsednik je zamolio ljude starije od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Rekao je da će se kontrolisati koliko se poštuje ostanak u kućama i da će, ako kršenje bude veće od 0,1 i 0,2 odsto biti doneta i obavezujuća odluka o ostanku u kućama i dvorištima.

– Srbija je u ratu protiv nevidljivog protivnika – rekao predsednik Aleksandar Vučić u obraćanju javnosti. Kako je rekao, on je zamolio predsednika Kine Si Sinpinga za pomoć.

Podsetimo, u Srbiji je do 18 časova registrovano ukupno 48 potvrđenih slučajeva virusa korona, što je dvoje novih pacijenata.

Vlada Srbije na današnjoj sednici prethodno je donela Zaključak kojim se zabrana javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama, sa 100 ljudi koliko je prethodno bilo definisano, smanjuje na 50 ljudi. Takođe, donela je odluku o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.
Vlada je uputila preporuku svim sugrađanima starijim od 65 godina, da posebno ograniče svoje kretanje i da u što manjoj meri izlaze iz kuće, budući da su oni najugroženija grupa stanovništva.

Prethodno se Vlada oglasila saopštenjem u kojem je apelovala na najstarije sugrađane da prate savete i budu u komunikaciji sa najbližima.

Tokom dana, predsednik Vučić je razgovarao sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa predstavnicima Ministarstva odbrane, Ministarstva zdravlja, Ministarstva unutrašnjih poslova, bezbednosnih službi, gradske uprave Grada Beograda i drugih institucija koje učestvuju u borbi protiv koronavirusa.

Izvor: 021, Blic
Foto: Printscreen