Početna Gradske teme Projektu Biosensa 30 miliona evra iz EU

Projektu Biosensa 30 miliona evra iz EU

biosense

Pokrajinski Institut za informacione tehnologije “Biosens” dobio je po konkurusu od Evropske komisije 30 miliona evra za projekat “Internet of Farming 2020”.

Projektom će biti obuhvaćene sve oblasti agrara, koje će, kako je saopšteno, biti dostupne na internetu, a cilj je unapređenje poljoprivredne proizvodnje specijalnim kompjuterskim programima.

Projekat “Internet stvari u domenu poljoprivrede” omogućava povezivanje živog i virtuelnog sveta, aj-ti eksperte, krajnje korisnike iz poljoprivrede, istarživače, mala i srednja preduzeća i najveće Evropske tehnološke kompanije sa ciljem da se unapredi poljoprivreda, poveća njena konkuretnost i obezbedi održivost.

U okviru projekta istraživači će primenjivati i testirati 20.000 novih internet platformi na 19 pilot sajtova definisanih u svih pet glavnih grana poljoprivrede, ratarstvu, stočarstvu, mlekarstvu, voćarstvu i povrtarstvu.

Govoreći o detaljima projekta (IoF2020 – Internet of Faming 2020) direktora Biosensa Vladimir Crnojević je novinarima rekao da treba da ubrza usvajanje najsavremenijeg koncepta uvođenja internet alatki u domenu hrane i poljoprivrede, te da su se na tome udružile dve evropske komisije – za poljoprivredu i ruralni razvoj i za informatičko društvo – rešene da zajednički investiraju 30 miliona evra.

U konkurenciji su, kako je naveo, bilo oko 500 institucija iz cele Evrope, ali je odabran upravo projekat Biosensa i holandskog instituta DLO.

Kako je objasnio, to je jedan od najvećih projekata Evropske komisije u oblasti nauke i on Srbiju i Vojvodinu svrstava među lidere u ovoj oblasti, gde se u suštini pokušava postaviti arhitektura nove evropske poljoprivrede.

Napominje da je u naučnom evropskom svetu mini-presedan da dva generalna direktorata zajedno finansiraju ovakvu aktivnost, ali kaže da je to zato što je svima postalo jasno da informacione tehnologije predstavljaju jedinu stvar koja može da obezbedi održivu poljoprivredu i da je učini konkurentnom.

Konkretno, kaže, projekat predstavlja viziju poljoprivrede u budućnosti u kome će podaci o mašinama, uređajima, životinjama, biljkama biti povezani na internetu, dolaziće na jedno mesto, odakle će se “prerađivati” a zatim koristiti kao servisi.

Biosens će, kako je naglasio Crnojević, praktično koordinirati sve aktivnosti čak 73 evropske institucije koje se odnose na pilot-sajtove i širom Evrope i implementirati i testirati blizu 20.000 novih internet alatki, kroz 19 pilot projekata u pet oblasti: ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i mlekarstvu, poput upravljanja preciznom poljoprivredom, nadzora krava na pašnjaku, daljinskog merenja kvaliteta mleka, logistike u voćarstvu…

Crnojević je naglasio da je projekat IoF 2020 prilika i za našu nauku, ali i za poljoprivredu i industriju uopšte, da uhvatimo korak sa Evropom i donesemo nešto novo, što može biti prekretnica u daljem razvoju.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da projekat u kome je uspostavljena strategijska veza između dva najveća potencijala koja ima Vojvodina, a to su poljoprivreda i informacione tehnologije, govori o tome koliko je Institut Biosens značajan za Vojvodinu, ali i celu našu zemlju.

“Projekat treba da omogući implementaciju najširih mogućih znanja u tu vezu između informatičkih tehnologija i poljoprivrede, radi razvoja i jednog i drugog sektora, ali, pre svega, generisanja međusobnih potencijala”, rekao je Mirović i naglasio da će Institut Biosens u ovom projektu biti referentna institucija za čitavu Evropu.

Mirović je istakao da je reč o najvećim sredstvima koja je Vojvodina ikada dobila u sferi poljoprivrede i IT sektoru, dodajući da će konkretnu korist, sa značajnim sumama, imati i domaća mala i srednja preduzeća u fazama razvoja projekta.

Najavio je podršku Pokrajinske vlade radu Instituta Biosens, a kako je naglasio na takvim projektima Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnostraživačku delatnost graditi svoju strategiju.

Izvor: Tanjug / RTV
Foto: biosense.rs