Početna Gradske teme Projektuje se podzemna garaža kod Banovine

Projektuje se podzemna garaža kod Banovine

0

Uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za projektovanje podzemne garaže ispod Banovine.

Gradnja ove garaže najavljena je krajem 2017, a ideja za njenu izgradnju postoji već godinama.

Ova podzemna garaža, koja bi trebalo da ima dva do tri podzemna nivoa i više stotina parking mesta, zajedno sa garažom u Šafarikovoj ulici, trebalo bi da obezbedi veći broj parking mesta u centru. Postojali su planovi da podzemne garaže budu i ispod Modene i Trga republike, ali se od toga odustalo.

Konkursna dokumentacija za podzemnu garažu kod Banovine predviđa da firma koja bude izabrana na tenderu, treba da projektuje podzemnu garažu sa dve etaže ispod zemlje sa ulazom iz Banovskog prolaza i Platonove ulice. Procenjeno je da će u ovoj garaži biti oko 184 parking mesta, a svaka etaža će imati po 3.000 kvadrata.

U dokumentaciji se od projektanta traži i da posebnu pažnju posveti proračunu konstrukcije zbog pritiska podzemnih voda na temeljnu ploču i da se pažljivo izabere vrsta hidroizolacije. Treba navesti i da je kota terena na ovoj lokaciji od 76,65 metara do 78,45 metara, a da su maksimalni nivoi podzemnih voda od 76,4 do 76,8 metara, odnosno minimalni nivo je 72,5 metara, tako da se prilikom projektovanja mora obratiti pažnja na ovo, jer će obe etaže biti pod uticajem podzemnih voda. Uz podzemnu garažu biće izgrađena i crpna stanica.

Za sada se ne zna kada će početi gradnja ove garaže, ali je izvesno da će to čekati 2020. godinu, s obzirom na to da će biti potrebni meseci za izradu projekta, donošenje drugih urbanističkih akata i na kraju za tender za izvođača radova. Uslov je i da Novi Sad u budžetu ima novca za ove radove.

Nije poznato ni koliko će koštati radovi, ali kao reper može poslužiti to da su za podzemne garaže ispod Modene, odnosno Trga republike uzimane procene bile od pet do šest miliona evra.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay