Početna Gradske teme Promocija dualnog obrazovanja u Novom Sadu

Promocija dualnog obrazovanja u Novom Sadu

Tokom vikenda u hali Master centra Novosadskog sajma održana je promocija dualnih obrazovnih profila u Republici Srbiji pod nazivom “Da znam šta radim” u organizaciji Sektora za dualno i preduzetničko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i uz podršku Grada Novog Sada.

Promocija je bila organizovana u sklopu plana upisa za školsku 2019/2020. godinu, a u Srbiji trenutno nastavu po dualnom sistemu prati oko 4.500 srednjoškolaca kroz različite pilot projekte u saradnji sa Švajcarskom, Nemačkom i Austrijom. Sticanje praktičnih znanja omogućava im oko 600 poslodavaca, a od sledeće školske godine očekuje se da će đake obučavati oko 1.000 preduzeća.

Zakon o dualnom obrazovanju usvojen je 2017. godine, a njegova primena počinje od školske 2019/2020. godine. Na promotivnom skupu u našem gradu učestvovalo je preko hiljadu srednjoškolaca i studenata iz cele Srbije, među kojima se izdvajaju, pored grada domaćina Novog Sada i Mašinske škole u Novom Sadu, Leskovac, iz koga su došli studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija sa dualnog profila na smeru za menadžment tehnologije hrane i gastronomije, zatim Kragujevac, iz koga su došli đaci Srednje stručne škole sa dualnog profila smera za bravara-zavarivača i Beograd, iz koga su došli đaci različitih dualno-obrazovnih smerova.

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje prof. dr Gabrijela Grujić Garić

Svim prisutnim đacima, studentima, nastavnicima i direktorima škola se na početku promocije obratila pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić Garić:
– Danas smo ovde da pokažemo da možemo da vam damo onaj kvalitet obrazovanja na dva mesta, u školama i kompanijama, kako biste mogli da pratite savremeni tehnološki razvoj – istakla je pomoćnica ministra.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović

Zatim se prisutnima obratila predstavnica grada domaćina i pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović:
– Dame i gospodo, uvažena pomoćnice ministra, dragi gosti, uvaženi predstavnici kompanija dobro došli u Novi Sad. Vi pripadate ovde. Veoma smo ponosni na sve ovo. Hvala Ministarstvu prosvete, hvala Vladi Republike Srbije, Privrednoj komori Republike Srbije, svim učesnicima u ovom važnom procesu prezentacije dualnog obrazovanja u Republici Srbiji. Daću vama reč da po prvi put na ovakvom skupu udruženo govore đaci, nastavnici i predstavnici kompanija. Važno je da ste odabrali svoj put i hvala vam što ste izabrali put koji će vas zadržati u Republici Srbiji. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja bićete stručan i kvalifikovan kadar, koji će sigurno imati obezbeđen posao – istakla je Mesarović na kraju svog izlaganja.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje pri Privrednoj komori Srbije mr Mirjana Kovačević

Nezaobilazni partner u sistemu dualnog obrazovanja je Privredna komora Srbije, a treća sagovornica koja se obratila svim prisutnima je rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević:
– Zaista mi je veliko zadovoljstvo što sam ovde sa vama. Pozdravljam vas ispred Privredne komore Srbije koja okuplja sve privrednike u Srbiji, pa i one sa kojima mi realizujemo učenje kroz rad. Najvažniji interes privrednika Srbije jeste da mogu da zaposle i nađu kvalifikovane kadrove sa funkcionalnim i primenjivim znanjima. Mišljenja smo da je dualno obrazovanje upravo taj način koji omogućava sticanje tih primenjivih i funkcionalnih znanja. Hvala vam mnogo što ste odabrali školovanje za jedan od tih obrazovnih profila za kojim Srbija vapi. Želimo da danas prenesete vaša dobra iskustva jer ono što je važno za privredu Srbije jeste da vi načinite dobar izbor i da znate da opredeljenjem za školovanje po dualnom modelu niste istovremeno zaustavili svoj dalji razvoj i obrazovanje. Ono što je bitno jeste da pokažete da je dualno obrazovanje pravi izbor i uklonićemo time sve one predrasude koje vladaju. Vi ste budućnost Srbije – zaključila je mr Mirjana Kovačević na kraju izlaganja.

Među govornicima i rukovodstvo škola

Na kraju promocije su prikazivani kratki filmovi i prezentacije dualno obrazovnih profila škola od strane njihovih predstavnika, koje čine đaci, studenti i rukovodstvo škola, a predstavnici kompanija, među kojima je i “Air Serbia” govorili su o praktičnom radu koji njihove firme omogućavaju učenicima i studentima po modelu dualnog obrazovanja i većinskom zaposlenju tih kadrova, koje tokom školovanja obučavaju.

Dualno obrazovanje doprinosi postojanju većeg spektra stručnih praksi, a tu se izdvajaju i inostrane prakse. Studenti visoke poslovne škole strukovnih studija iz Leskovca na smeru za menadžment hrane i gastronomije su posebno istakli svoje zadovoljstvo prilikom obavljanja inostranih praksi u Americi, a sa druge strane, rukovodstvo Mašinske škole iz Novog Sada saopštilo je da nezaposlenost njihovih đaka iznosi nula odsto na domaćem tržištu rada. Specifičnost dualnog obrazovanja je u tome što učenici odmah po okončanju školovanja dobiju ugovore o radu u firmama, što potvrđuje i primer odličnih učenika gimnazija koji prelaze na sistem dualnog obrazovanja kako bi što pre došli do zaposlenja. Svi učesnici skupa su saglasni u jednom, a to je da najvažniju kariku u sistemu dualnog obrazovanja čine ljudi.

Autor i foto: Anđela Zec