Početna Gradske teme Pronađeno 50 grobova ispod Žitnog trga

Pronađeno 50 grobova ispod Žitnog trga

572544_1_ff

Na Žitnom trgu, prilikom rekonstrukcije kolovoza, otkriveno je oko 50 grobnica koje su nekada bile deo groblja uz crkvu srušenu pre skoro 100 godina.
Ostatke groblja su juče popodne otkrili radnici JKP “Put”, a arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture jutros su počeli iskopavanja. Kako je rečeno za 021, za postojanje ovog groblja iz 18. veka se znalo, ali, kako se sada ispostavilo, ekshumacija nije urađena kada je trebalo, pre više decenija.
Arheolog Zavoda Dušanka Veselinov kaže za 021.rs da su ih o pronalaženju kostiju na jedva metar dubine od nivoa asfalta obavestili radnici Puta i da su odmah preduzete mere za obezbeđenje lokacije.
U narednih nekoliko dana ćemo obaviti iskopavanja i utvrditi koliko ima grobova. Postojanje ovog groblja je poznato i ono potiče iz 18. veka, a na njemu su se sahrane obavljale i tokom 19. veka. Svetojovanska crkva je srušena 1921. godine i tada je, prema podacima, obavljena ekshumacija i postoji zajednička grobnica na Uspenskom groblju, ali grobovi su ipak sada pronađeni – navodi Dušanka Veselinov.
Kako je objasnila, svi grobovi će biti obeleženi, a kosti izvađene i prebačene u zajedničku grobnicu, verovatno na Uspenskom groblju, uz saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kao što je već rađeno u nekoliko navrata kada su pronalažena groblja. Poslednji takav slučaj bio je pre desetak godina kada je u Katoličkoj porti nađeno više desetina skeleta i tragovi groblja.
Prema starim kartama, poznato je da se Svetojovanska crkva nalazila otprilike na mestu današnje Osnovne škole “Ivo Lola Ribar” i da je pored nje bilo groblje. Pretpostavlja se da je sagrađena na samom početku 18. veka, što bi značilo da je bila najstarija crkva u Petrovaradinskom šancu, odnosno pre osnivanja Novog Sada. Zbog ove crkve, taj kvart u Novom Sadu se i danas zove Jovanovski kraj.
Inače, radovi na uređenju ulice Vojvode Bojovića i Žitnog trga, koji već kasne mesecima, sada će, nakon pronalaženja ostataka groblja, biti obustavljeni dok arheolozi ne završe svoj deo posla, što će potrajati više dana.

Autor: 021.rs