Početna Gradske teme Prosečna plata u Novom Sadu skoro 60.000 dinara

Prosečna plata u Novom Sadu skoro 60.000 dinara

0

Prosečna neto zarada ostvarena u aprilu u Novom Sadu je 59.562,00 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. A kada se na to dodaju i svi doprinosi, bruto zarada je 82.266 dinara.

Prema novim podacima o prosečnim zaradama u Srbiji, Novi Sad je posmatran kao grad, bez dve zasebne opštine – Novog Sada i Petrovaradina. Kako je poznato, Grad Novi Sad čine 16 naselja i, donedavno, dve gradske opštine, koje su ukinute većinskom odlukom odbornika u Skupštini grada.

Podsetimo, u martu su stanovnici Petrovaradina zarađivali u proseku 48.700 dinara, a stanovnik opštine Novi Sad 61.790.

Najveća plata u Vojvodini upravo je u Gradu Novom Sadu, a vojvođanski prosek je 51.464 dinara. Najnižu zaradu imaju stanovnici Bača – 41.494 dinara neto.

U javnom sektoru su plate bile oko 75.330 dinara neto (javna državna preduzeća), 65.304 dinara neto (administracija), 56.214 dinara (zdravstvo).

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay