Početna Gradske teme Proširuje se zona zaštite Begečke jame

Proširuje se zona zaštite Begečke jame

0

Begečka jama, park prirode pod zaštitom, od danas ima šire granice zaštite u cilju očuvanja plavnih staništa.

Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na današnjoj sednici, razmatraće Predlog odluke o proglašenju Parka prirode “Begečka jama” zaštićenim područjem.

Konkretno, reč je o reviziji postojeće zaštite prirodnog područja treće kategorije i izmenama granice zaštite na način da se samo zaštićeno područje proširuje.

Revizijom se površina zaštićenog područja povećava sa 379,4 hektara na 489,5 hektara, a određuje se zaštitna zona od 387,75 hektara.

“Begečka jama” imaće režime zaštite drugog i trećeg stepena u svojim pojedinim područjima, a u skladu s tim se definišu i mere zaštite, zabrane i ograničenja. Režim zaštite drugog stepena obuhvata 130,14 hektara, a pod trećim stepenom zaštite biće 359,37 hektara.

“Bitno je istaći da je oblast zaštićenog područja, a naročito vodenog okna kao jednog od najznačajnijih delova, pod snažnim uticajem antopogenih aktivnosti, kao i prirodnih procesa koji dovode do nestajanja prirodnih staništa i njima uspostavljenih vrsta. Donošenjem odluke o zaštiti, kao i planovima i aktivnostima na zaštiti i upravljanju, doprineće se smanjenju negativnih antropogenih uticaja i usporavanju prirodnih procesa koji dovode do prirodnih sukcesija i gubitka prirodnih vrednosti područja”, navodi se u predlogu odluke koja će se danas naći pred odbornicima.

Kako je definisano predlogom odluke, na području Begečke jame zabranjuje se neplanska seča i oštećivanje šumskog drveća, zamena autohtonih vrsta, čista seča šuma u pojasu od 20 metara oko Begečke jame, bare Provalije, bare Jajare, kao i oko mrtvaja, depresija, vikend-naselja i auto-kampa.

Zabranjuje se privredni ribolov, odlaganje bilo kakvog otpada, parkiranje, servisiranje i održavanje mehanizacije, formiranje novog građevinskog zemljišta van građevinskog područja naselja, širenje vikend-naselja van postojeće površine ribolovačkog naselja i izgradnja novih vikendica i drugih objekata za odmor.

Ograničava se izgradnja objekata na izgradnju koja je već u planskim aktima, sakupljanje i korišćenje strogo zaštićenih vrsta (osim u naučno-istraživačke svrhe), lov i ribolov, postavljanje splavova, te ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda. Celokupan spisak zabrana i ograničenja pogledajte u fajlu.

Parkom prirode “Begečka jama” upravljaju “Vode Vojvodine”. Postupak revizije zaštite pokrenulo je još na leto 2020. godine Ministarstvo zaštite životne sredine, saglasnost je dao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a studiju zaštite uradio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Akt je pred Skupštinom grada budući da se park prirode nalazi na teritoriji Novog Sada, a Grad će i učestvovati u finansiranju aktivnosti na primeni mera zaštite.

Prema studiji Zavoda, Begečka jama je fluvijalno jezero povezano sa Dunavom preko kanala Begej. Izuzetno je značajno plodište većeg broja vrsta dunavskih riba, kao i reproduktivni centar vodozemaca šireg područja.

Osnovne prirodne vrednosti Parka prirode “Begečka jama” ogledaju se u prisustvu 125 taksona viših bilјaka (122 vrste i tri podvrste), oko 150 vrsta ptica, 14 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, šest vrsta gmizavaca i 18 vrsta insekata od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia