Početna Gradske teme Proslava 50. godina prve generacije Gimnazije “Svetozar Marković“

Proslava 50. godina prve generacije Gimnazije “Svetozar Marković“

gimnazija_svetozar_markovic_s

“Gimnazija pod lipom“ tako je pamte prvi đaci. Taj period školovanja pamte kao vreme starinske nastave, starinskih profesora bez računara i modernih nastavnih sredstava. Ove 2015. godine Gimnazija “Svetozar Marković“ proslavilja pola veka rada, a na današnji dan obeležen je jedan lep period,50 godina prve generacije.
“Proslava mature od pola veka je nešto posebno, ovo je dan ponosa I radosti za sve nas koji radimo u školi. Pripreme za ovo slavlje trajale su nekoliko meseci. Objavljen je almanah“Prvi zlatni maturanti”, priređena je izložba koja je postavljena u svečanoj Sali Gimnazije”, kaže Tatjana Vukadinović direktor Gmnazije Svetozar Marković.

Direktor gimnazije Tatjana

Proslava mature od pola veka je nešto posebno, ovo je dan ponosa i radosti za sve nas koji radimo u školi. Pripreme za ovo slavlje trajale su nekoliko meseci. Objavljen je almanah ‘Prvi zlatni maturanti’, pripremljena je izložba koja je postavljena u svečanoj sali Gimnazije“, kaže Tatjana Vukadinović direktor Gmnazije Svetozar Marković.

20150925_121452

Učenici hora gimnazije svečano su otvorili ovo slavlje, a nakon prvih reči prvog direktora Svetozara Grujića i današnje Tatajane Vukadinović, atmofseru su ulepšali Mira Ruškuc i njen partner Vlajko Marinkov odigranim valcerom.

Pre samog nastupa razgovaram sa Mirom Ruškuc koja mi prenosi svoje utiske da posle 50 godina od mature se oseća uzbuđeno i lepo što generacija obeležava period od pola veka na ovakav svečan način. Mira kao balerina klasičnog baleta pohađala je pored Državne baletske škole i Gimnaziju tako da je period obrazovanja bio prilično težak za razliku od njenih školskih drugara. Nakon karijere baletskog igrača ona danas uspešno vodi studio u kojem podučava decu i starije gracioznom igrom kao što je balet.

Slobodan Bodulić, umetnik i vajar, Petar Petrović, novinar Dnevnika, Stevan Nešić, novinar, Slobodan Tišma, pisac i pesnik samo su neka od zvučnih imena Novog Sada koji su bili prvi gimnazijalci pre tačno 50 godina.
Za neke period od 50 godina je puno, a ima i onih koji ne dele mišljenje. Među đacima prve generacije Gimnazije “Svetozar Marković” mogu se danas naći poznata novosadska imena. Jedno je svakako profesor hemije Ljiljana Zrnić Zeremski. Bila je velika čast što sam radila u ovoj školi koju sam i ja završila. Meni je veliki uzor bila profesor hemije Milena Šurjanović zbog koje sam odlučila da postanem profesor hemije i da isto, kao ona predajem đacima i eto želja mi se ispunila, objašnjava Ljiljana, i dodaje da period od pola veka nije dugačak koliko se drugima čini, da joj je vreme brzo prošlo i da još uvek ima energije i elana kao prvog dana kada je krenula u ovu školu.
Danas je Svetina gimnazija poznata kao srednja škola opšteg smera, koja broji po osam odeljenja u svakoj generaciji. Ova ustanova je počela sa obrazvanjem đaka koji su išli u pet odeljenja, dva su bila prirodnog smera i tri društvenog.

Lipa kao simbol novosadske gimnazije je obeležje prve generacije koja je danas proslavila vremenski period od 50 godina od završetka, koji za mnoge od nas predstavlja izazaov, a svakako i narednih generacija koje vreme velikih odmora provodi ispod ovog drveta koje pamti prve ljubavi, prve sipatije, prve poglede ispod obrva…

Ljiljana Zeremski prof hemije

Autor: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs