Početna Gradske teme Protest ekstremne desnice sinoć u Novom Sadu

Protest ekstremne desnice sinoć u Novom Sadu

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Stotinak pripadnika nekoliko desničarskih i neofašističkih organizacija, od kojih su neke i zabranjene, mitingovale su večeras u Novom Sadu.

Obraz, Naši, kao i Nacionalni stroj i druge neofašističke organizacije okupile su oko 18 časova u centru kod Vladičanskog dvora, gde su organizovali skup podrške Rusiji i Vladimiru Putinu, a istovremeno su ovim skupom želeli da obeleže 97 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

Na skupu su govorili Mladen Obradović iz Obraza, kao i predstavnici drugih pokreta koji su uglavnom zahvaljivali Rusiji na podršci Srbiji, odnosno iznosili su stavove o tome da Srbijom vladaju izdajnici. Uz povike podrške Rusiji i Vladimiru Putinu, oni su uzvikivali uvredljive poruke upućene srpskom premijeru, ali i lideru LSV-a Nenadu Čanku i DS-a Bojanu Pajtiću, kao i “Ne u NATO’ i ‘Rusija”.

Nakon okupljanja  u centru, prošetali su se do sedišta Lige socijaldemorakta Vojvodine na Trgu mladenaca, gde su poručili da je Vojvodina u Srbiji, ponovili uvrede na račun Čanka i na kraju izgazili stranačku zastavu LSV-a, uz ponavljanje da je izdajica.

Policija je sve vreme u velikom broju pratila okupljanje desničara i neofašista, ali nije bilo nikakvih incidenata.

LSV pita MUP ko je dozvolio okupljanje

Liga socijaldemokrata Vojvodine saopštila je da zahteva jasan odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije na pitanje po kojem osnovu je dozvoljen današnji skup u samom centru Novog Sada koji je organizovao pokret “Obraz”. Ova stranka navodi da ne postoji nijedan razlog niti opravdanje da se u centru Novog Sada dozvoli okupljanje “Obraza” čiji je rad Ustavni sud Srbije zabranio pre tri i po godine zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, niti organizacije “Naši” koja je svojim radom i učinkom u oblasti izazivanja mržnje i nasilja, takođe, odavno zavrednila da budu zabranjena.

“Zašto pripadnici “Obraza” danas nisu uhapšeni kada su se okupili? Zašto ovaj skup nije zabranjen kao 10. oktobra? Zašto se ne primenjuje Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola i obeležja? Dokle će veličanje Vladimira Putina, predsednika tuđe države, štititi fašiste od zakona? Kada će te organizacije da budu tretirane kao izdajničke, s obzirom na jasno favorizovanje rukovodstva tuđe države, Ruske Federacije, u odnosu na rođenu zemlju?”, navodi LSV.

Ligaši dodaju da “pustiti fašiste na ulicu u ime demokratije isto kao pustiti pacove u dečju sobu u ime ekologije.”

Izvor: 021.rs