Početna Gradske teme Protest profesora: Automobili jure kroz pešačku zonu Kampusa

Protest profesora: Automobili jure kroz pešačku zonu Kampusa

kola6

 

U kampusu Novosadskog univerziteta protekle sedmice povređena je žena kada je na nju naletelo dostavno vozilo. Kako su za 021 ispričali prodavci knjiga koji su videli ceo događaj, automobilom je upravljao momak koji donosi piće za lokale koji se nalaze u kampusu. Na ženu je naleteo dok je išao u rikverc, a ona je sa povredama glave primljenja u Klinički centar Vojvodine.

Studenti i profesori svedoče da je u poslednjih godinu dana u kampusu postalo neverovatno prometno, a automobili iskaču sa svih strana. Naime, pored rampe na parkingu kod Tehnološkog fakulteta postoji dovoljno prostora da se provuče vozilo, tačnije između rampe i stuba.

Takođe, rampa između Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta često bude otvorena. Studentkinja Marina Grković kaže za 021 da momci za volanom umeju često da daju i gas kroz pešačku zonu.

Verovatno žure da završe posao što pre. Ali to je njihov problem, vožnjom ugrožavaju na stotine studenata koji im se nađu na putu. Niko ne očekuje da se ovde pojavi automobil, čak i da vozi nekom normalnom brzinom. Jednostavno studenti su tu opušteni i prolazak vozila je nešto što je nedopustivo“, priča Grkovićeva.

rampa_kampus

Poslednji incident u kojem je povređena žena bila je kap koja je prelila času, pa su pojedini profesori Univerziteta zatražili i reakciju Grada kako bi se ponovo uveo red u ovom delu Novog Sada gde boravi nekoliko desetina hiljada studenata.

Svedoci smo katastrofalnog narušavanja akademskog mira protivzakonitim upadima vozila u prostor u kome saobraćaj nije dozvoljen, sem u situacijama kada se doprema oprema za laboratorije i učionice. Dostavna vozila krstare kampusom i ugrožavaju bezbednost jer su na tom prostoru potpuno neočekivana. Inače se od izdavanja tih lokala ni jedan dinar ne daje za uređenje univerzitetskog kampusa. Zar je potrebno da svuda stavimo ogradu kako bismo sprečili neodgovornost, pa da kampus liči na tor“, kaže za “24 sata” Bojan Lalić, direktor Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment na Fakultetu tehničkih nauka.

Vozila koja snabdevaju lokale u kampusu prolaze kroz neobezbeđene prolaze, iako je rastojanje od dozvoljenog prilaza do tih lokala manje od 20 metara i može se premostiti kolicima i na bilo koji drugi način.
Inače, Novosadski univerzitet ima jedini ovakav kampus u regionu i smatra se za najlepši akademski prostor u ovom delu Evrope.

Autor i foto: 021.rs