Početna Gradske teme Protest studenata Medicinskog fakulteta: Traži se prestanak blokade ustanove

Protest studenata Medicinskog fakulteta: Traži se prestanak blokade ustanove

Studenti Medicinskog fakulteta u Novom Sadu ispunili su plato ispred te ustanove, tražeći da nadležni organi, ali i pojedini profesori, prestanu da opstruišu rad fakulteta.

Studenti su reagovali nakon rešenja Ministarstva prosvete, kojim se nalaže da Savet ustanove poništi izbore za dekana, sprovedene leta prošle godine. Takođe, studenti naglašavaju da se na Univerzitetu u Novom Sadu trenutno bojkotuje usvajanje statuta fakulteta, bez kog ustanova faktički ne može da funkcioniše.

Studenti su nosili parole i zviždanjima ukazali da mesecima trpe posledice “odmeravanja snaga”, u čemu učestvuje i Pokrajina. Kako je prisutnima poručio predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Šainović, ciljevi studenata su da Ministarstvo prosvete poništi rešenje koje je donelo i da uvidi da nije u pravu u svojim tumačenjima, u kojima je učestvovala i Pokrajina. On je poručio da sednica saveta na kojoj je izglasan novi dekan nije bila nezakonita i da je bio ispunjen kvorum, što je tačka oko koje se spore fakultet i nadležni organi.
“Takođe, direktno se ometa naše funkcionisanje zbog neusvajanja statuta na Univerzitetu. Statut je naš najviši pravni akt i bez njega mi ne možemo da konstituišemo Savet kom je istekao mandat. Ne možemo da ozvaničimo kad su ispitni rokovi, studente kojima je to potrebno da oslobodimo školarine, da finansiramo kongrese, Medicinijadu i sportske manifestacije. Više institucije koje postoje zbog nas, a ne mi zbog njih napravile su greške u koracima i direktno time povredile nas. Mi štitimo svoje dostojanstvo i dostojanstvo ove institucije, a apelujemo na više institucije da ove probleme za naše dobro reše”, poručio je Šainović.

Prisutnim studentima se obratila i njihova profesorka Duška Blagojević.
“Draga deco, za sebe nisam sigurna, ali za vas i vašu budćnost jesam, zato što ste mladi, hrabri da iznesete svoj stav. Želim vam da, kad se jednog dana pogledate u ogledalo, vidite osobu koja nije potpala ni pod čiji uticaj, osobu koja razmišlja svojom glavom i osobu koja možda jeste ostarila – ali koja stoji uspravno. Nijedna profesorska karijera i ambicija ne sme biti važnija od vašeg prava. Nismo mi vaši profesori zato što smo najbolji u svojim oblastima, zato što smo doktorirali, pisali knjige, objavljivali famozne radove na SCI listama, mi smo vaši profesori zato što vi postojite. Danas na ovom protestu čak i nije važno ko se gde nalazi, na kojoj funkciji, već da se vi nesmetano školujete kao hiljade lekara, farmaceuta i stomatologa pre vas i kao oni koje ćete vi jednog dana učiti”, navela je prof. Blagojević.

Ona je naglasila da je “obaveza svakog univerzitetskog profesora, ne samo da drži lekcije iz nastavnog plana, već da pruži primer kako je biti i častan čovek”.
“Smisao obrazovanja je i pravljenje sveta lepšim i boljim za život, što ste vi svojim primerom već dokazali. Uvek je pravi trenutak da se uradi ispravna stvar i ja vam se u svoje lično ime na tome zahvaljujem”, rekla je prof. Blagojević.

Jedan od svedoka višemesečne kampanje za poziciju dekana Medicinskog fakulteta je i nekadašnji student prodekan David Ivanov. On je poručio da je došlo do trenutka da studenti Medicinskog fakulteta ustanu, te da je “odavno bilo vreme za to”. Kako kaže, ustanovu su blokirali upravo oni koji sada tvrde da fakultet postupa nezakonito, kao i pojedini profesori.
“Hajde da pomenemo ko je blokirao fakultet – sva četiri predstavnika Pokrajinske vlade, koji su zamolili da im ovom prilikom ne pominjemo imena i ovog ponedeljka nećemo. Potom je tu v.d. direktor Kliničkog centra Vojvodine, a na kraju blokadi se nažalost pridružilo i troje naših nastavnika. Ti naši nastavnici to nisu nikada priznali – kažu, bili su na bolovanju, pa nisu mogli da dođu na sednice Saveta. Kakvo je to bolovanje kad sve tri osobe svake nedelje budu na bolovanju u isto vreme, prođe sednica saveta, oni zaključe bilovanje i pojave se na poslu, a istovremeno popodne rade u svojim privatnim ordinacijama?”, naglasio je Ivanov.

On je podsetio da je nastavničko veće smenilo one koji su jasno bojkotovali i opstruisali rad Saveta, kako više ne bi bili legitimni predstavnici fakulteta. Međutim, Pokrajina je poručila da to nije po zakonu.
“Pokrajina zaboravlja da su oni mesecima pre toga svoje predstavnike smenili i zamenili u Savetu bez da im je iko išta rekao, bez da su naveli razloga, a to sve baš neposredno pred početak izborne trke za dekana. Zašto su blokirali rad fakulteta? Razlog je očigledan – nisu mogli da dobiju podršku na našem fakultetu. Nikakvom matematikom njihov kandidat nije mogao da pobedi i osvoji podršku, rezultati su vrlo jasni. Ljudski život zahteva i visoke moralne norme i principe koji moraju da se poštuju, jer nisu džabe rekli da nikad ne može biti dobar lekar ili zdravstveni radnik onaj koji nije dobar čovek – pokažimo im to. Mešanje politike u ove naše institucije je štetno ne samo za nas, već za celo stanovništvo. Ovaj fakultet je postojao pre njih i postojaće mnogo posle njih, nezavisno od političke klime koje bude najpopularnija. Neka oni to uvek imaju na umu”, zaključio je Ivanov.

Izvor: 021
Foto: Wiki/Micki