Početna Gradske teme Protest tišine za Aleksin zakon

Protest tišine za Aleksin zakon

7326-aleksin-zakon-aleksa

“Hoću Aleksin zakon” tema je novog protesta i akcije koju će u nedelju, 24. januara, u 15 časova na Trgu slobode održati grupa građana “2 minuta tišine”.

Ovaj set izmena više zakona je potreban da bi se konačno regulisala pravila ponašanja, kako i šta raditi u slučajevima vršnjačkog nasilja. Set zakona se naziva “Aleksin Zakon” po malom Aleksi Jankoviću iz Niša koji je dugo trpeo vršnjačko nasilje i na kraju oduzeo sebi život, a institucije koje bi to trebalo da spreče nisu ništa preduzele. Škola je zakazala, institucije su zakazale, država je zakazala. Na žalost, Aleksin slučaj nije usamljen. Upravo zbog toga što država do sada nije adekvatno reagovala, građani Srbije su rešili da uzmu stvar u svoje ruke, ali nenasilnim metodama – kaže Vladimir Jovanović iz grupe “2 minuta tišine”.

Pravni tim okupljen oko dr Dragane Ćorić uradio je ogroman posao i napisali su i izmenili članove više zakona, kako bi se uvela stroga pravila koja će da spreče svaki oblik vršnjačkog nasilja.

Mi, građani, ćemo da pojačamo pritisak na predstavnike građana u Skupštini Srbije da se što pre ovaj set izmena zakona nađe na dnevnom redu i da što pre budu usvojene sve izmene. Pojačaćemo i pritisak na predstavnike institucija da počnu u potpunosti da primenjuju “Aleksin zakon” – navode u grupi “2 minuta tišine” i dodaju da se ova kampanja neće završiti samo jednim izlaskom građana na ulice, nego će se nastaviti sve dok “Aleksin zakon” ne bude usvojen i ne bude primenjivan.

Okupljanje građana je u 14.45 časova na Trgu slobode, a skup traje od 15 do 16 sati.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: “2 minuta tišine”