Početna Gradske teme Protestna vožnja zbog opasnih i zanemarenih staza u Novom Sadu

Protestna vožnja zbog opasnih i zanemarenih staza u Novom Sadu

popravite_staze_kriticna_masa

Novosadski biciklisti provozaće u petak, 29. jula protestnu vožnju usled nezadovoljstva stanjem u kojem se nalaze biciklističke staze u gradu. Ovo rastuće nezadovoljstvo potiče iz dugogodišnjih apela da se više novca ulaže u održavanje staza, koje koristi sve veći broj Novosađana i koje su postale opasne po život. Jedna od njih je Futoška ulica, koja je nedavno bila razlog za još jedan protest. Protestna vožnja je jedna od tradicionalnih Kritičnih masa, koju posećuje nekoliko stotina Novosađana.

Kako za 021 kaže predsednik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković, očigledno je zanemarivanje promena u saobraćajnoj kulturi, koje se ogledaju u godišnjem rastu broja biciklista za oko 15 odsto. To je, kako navodi, nekoliko hiljada biciklista više svake godine, a budžet grada pokazuje da nadležni ne znaju ili ne žele da ulažu u oblast koja bi uticala povoljno i na ekološke aspekte u Novom Sadu.

“Na kraju ćemo imati 200 kilometara staza, kako novih, tako i starih, ali neće biti bezbedne i upotrebljive. Smatramo neprihvatljivim ovako mala izdvajanja za popravke staza, dok se u isto vreme grade neke nove staze i problem samo produbljuje. Nismo osetili da grad razume da će više uštedeti popravkom postojećih staza, čime će se smanjiti i habanje puteva – poznato je da jedan ‘smart’ automobil pravi iste troškove održavanja kao čak 700 bicikala. Zamislite kako tek intenzivniji saobraćaj haba naše puteve”, objašnjava Trifković.

Ruta vožnje počinje u 17 časova iz Limanskog parka, ide Bulevarom patrijarha Pavla, preko Futoškog puta i Futoške ulice, a završava se ispred Gradske kuće. Tamo će biciklisti govorom upoznati prisutne Novosađane s problemima (ne)održavanja staza.

Događaj možete pogledati i na fejsbuku.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: Fejsbuk