Početna Gradske teme Protiv divljeg kafića na Bećarcu biće pokrenut prekršajni postupak

Protiv divljeg kafića na Bećarcu biće pokrenut prekršajni postupak

divlja_plaza

Letnji period pogodan je za poslovanje divljih kafića, koji ne izdaju fiskalne račune i naseljavaju površine na kojima nisu prijavljeni. Jedan od njih je, kako je utvrdila inspekcija, kafić na Bećarcu. Turistička inspekcija pokrenula je prekršajni postupak protiv lica koje je postavilo divlji kafić na Bećarcu, a podneta je i prijava Poreskoj upravi jer objekat sve vreme radi bez fiskalne kase, saznaje 021.

Podsetimo da je za kafić, koji je postavio Centar za razvoj, edukaciju i promociju CREP iz Novog Sada radi, kako su rekli, sprovođenja manifestacije “Novosadsko alternativno leto”, Gradska uprava za inspekcijske poslove ustanovila da ugrožava izvorište jer se nalazi nedaleko od reni bunara. Uprkos odlukama nekoliko inspekcija da je objekat nelegalan, on i dalje funkcioniše kao kafić, prodaje se alkohol, ne izdaje se račun, pušta se glasna muzika i ugrožava izvorište vode.

Još početkom meseca, kada je ova priča počela, postavilo se pitanje ko je dozvolio CREP-u koje, između ostalog, propagira zaštitu životne sredine, postavljanje kafića tik uz reku i reni bunar. Grad je tada u saopštenju pitao kako je moguće da su “Vode Vojvodine” dale dozvolu za divlji kafić, dok je vodoprivredno preduzeće saopštilo da je dalo dozvolu samo za manifestaciju i to pod uslovima da se ne narušava nasip.
U “Vodama Vojvodine” za 021 kažu da u zahtevu upućenom ovom preduzeću CREP nije ni spominjao da će biti ikakvog kafića, već samo sprovođenje manifestacije. Kafić je, naveli su u “Vodama Vojvodine”, morao da dobije dozvolu grada, koju nije imao.

Inače, CREP je u reagovanju naveo da kafić ne ugrožavanja izvorište vode, te da je manifestacija usmerena ka animiranju mladih na drugačiji način. “Na lokaciji se vrši odvajanje otpada u svrhu recikliranja, a posetiocima koji plažu koriste sa kućnim ljubimcima su dostupne kesice za odstranjivanje otpada. Postavljeni su mobilni sanitarni sistemi sa druge strane keja kako bi posetioci imali na raspolaganju sanitarije, što je pohvaljeno i od stalnih posetilaca na plaži”, navedeno je u reakciji CREP-a. Međutim, reporteri 021 na licu mesta uverili su se da je kafić i dalje otvoren, te da se ne sprovodi nikakva manifestacija.

Kako za 021 kažu u Gradu, 15. jula je podneta poreska prijava i pokrenut prekršajni postupak. “Obavešteni smo od strane Sektora turističke inspekcije da su postupajući po prosleđenoj prijavi izvršili kontrolu predmetnog objekta i utvrdili nepravilnosti zbog čega su pokrenuli prekršajni postupak protiv pravnog i odgovornog lica, i da su dostavili prijavu Poreskoj upravi zbog nepostojanja fiskalne kase”, navode u Gradu.
Inače, nije moguće ustanoviti koliko tačno divljih lokala ima u gradu. U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove za 021 kažu da u poslednja tri meseca nije uklonjen nijedan divlji kafić. Jedna prijava ilegalnog poslovanja objekta na Oficircu, kako saznajemo, juče je stigla na adresu inspekcije.

Autor: Gorica Nikolin, 021.rs
Foto: I. Marković, V. Kovačić