Početna Gradske teme Prva ovogodišnja Kritična masa u petak, biciklisti ukazuju na loše stanje Petrovaradina

Prva ovogodišnja Kritična masa u petak, biciklisti ukazuju na loše stanje Petrovaradina

0

Prva ovogodišnja Kritična masa održaće se u petak, 25. marta.

Vožnja počinje kod Kineske četvrti, tačnije sa velikog parkinga prema Mostu slobode u 17 časova.

Kao i u ranijim vožnjama, Novosadska biciklistička inicijativa poziva bicikliste i biciklistkinje svih uzrasta da im se pridruže.

“Početak proleća je za nas više od smene godišnjih doba: na ulicama je više biciklista. Neke nove generacije voze svoj prvi bicikl, oni koji ne voze zimi ponovo dočekuju sunce i nove vožnje. Proleće je naročito dobro vreme za izgradnju novih, zdravih navika. Nove i obnovljene biciklističke staze pružaju još bolje uslove za bicikliranje, dok cene goriva, parkiranja i gužve dodatno ohrabruju ovakve odluke. Tu je i naša omiljena konstatacija: deca obožavaju Kritičnu masu, kao i roditelji najmlađe dece, koja zadremaju u sedištu u toku vožnje”, ističe NSBI.

I ovoga puta vožnja će trajati oko sat vremena, što odgovara dužini rute od 10 kilometara.

Kako objašnjavaju, putanja koju su izabrali obuhvata deo grada koji, iako geografski gledajući ima identične uslove da bude lepo mesto za vožnju, nije takav. U pitanju je Petrovaradin, poznat po Petrovaradinskoj tvrđavi, ne i po svojim biciklističkim stazama.

“Petrovaradin ima velik potencijal za izgradnju biciklističke infrastrukture i nadamo se da će i ovaj deo grada dočekati ‘proleće’ uslova za vožnju bicikla”, navode u saopštenju.

Uz pratnju policije i redara NSBI, brzina kretanja Kritične mase uglavnom bude između 10 i 15 km/h.

Ruta podrazumeva prolazak Bulevarom despota Stefana, Šekspirovovom, Bulevarom oslobođenja, Bulevarom cara Lazara, Kejom žrtava racije, Preradovićevom, Beogradskom, Varadinskim mostom, Bulevarom Mihajla Pupina, Ulicom Modene i, konačno, Trgom slobode.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay