Početna Gradske teme Prvi put planirana blokada autoputa kod Novog Sada, evo gde će još...

Prvi put planirana blokada autoputa kod Novog Sada, evo gde će još biti protesti protiv Rio Tinta

0

Novosadski aktivista Brajan Brković ocenio je da je januar ključan za radikalizaciju borbe protiv Rio Tinta i pritisak na vlast da povuče Uredbu o prostornom planu “Jadar”.

Brković je rekao da će, posle raspisivanja izbora, Vlada Srbije postati tehnička i da tada ekološki aktivisti neće moći nešto konkretnije da urade.

Kada pogledamo realno situaciju, jedini period u kojem možemo da reagujemo i pritiskom dovedemo do toga da se povuče i Uredba vlade o prostornom planu ‘Jadar’ jeste samo mesec januar – rekao je on.

Naglasio je da “period reagovanja i vršenja pritiska mora biti skoncentrisan na januar“, te ocenio da “posle januara ta bitka nema tu snagu i težinu“.

I odatle ide taj momenat radikalizacije – rekao je Brković, koji sa još dvanaestoro osoba organizuje proteste u Novom Sadu.

Rekao je i da su novosadski aktivisti razgovarali sa Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Sastali smo se sa ljudima iz Gornjih Nedeljica i SEOS koje doživljavamo kao jedine legitimne organizatore i pozivače jer je od njih sve krenulo, i dogovor za ovaj vikend (8. januar) je da pritisak proširimo – rekao je on.

Savez ekoloških organizacija Srbije najavio je za subotu, 8. januar nastavak blokade puteva u znak protesta zbog iskopavanja litijuma i projekta “Jadar” kompanije Rio Tinto.

Prvi put planirana blokada autoputa kod Novog Sada

U Novom Sadu je planirana blokada autoputa Beograd – Subotica, što nije nikada rađeno do sada na bilo kom protestu, a prethodnih nedalja blokirani su bili mostovi i druge raskrsnice u samoj vojvođanskoj prestonici.

Okupljanje protestanata u Novom Sadu je od 12:30 časova kod parkinga Mega Rode, koja je neposredno uz autoput.

Novi Sade i Srbijo, pri put u istoriji se sprema velika blokada autoputa u Novom Sadu! Svi u subotu, 8. januara izlazimo na ulicu sa jednim zahtevom – da se ukine Uredba Vlade Srbije za projekat Jadar i da Rio Tinto ne može ništa da kopa u Srbiji! Krajem decembra bili smo u poseti Gornjim Nedeljicama, mestu gde je život stao. Među razrušenim kućama bez krovova i prozora dali smo obećanje narodu Jadra da ćemo učiniti sve da im se nasilno oteti životi što pre vrate. Ne zanimaju nas izmišljene milijarde evra. Ne zanimaju nas nikakvi dogovori. Dosta sa izgovorima. Pozivamo celu Vojvodinu i Srbiju i sve dobre, hrabre i spremne ljude da stanu u odbranu svoje zemlje i da pokažu da se za čast i slobodu mora i može boriti! – naveo je jedan od oragnizatora protesta iz Novog Sada, Miran Pogačar.

Preko društvenih mreža zvaničan poziv građanima poslali su iz novosadskog ogranka Organizacije za očuvanje prirode i životinja – OSNA.

Gde će još biti blokade?

Protesti u svim mestima počinju u 13 časova, a najavljena je i blokada autoputa u Beogradu, nedaleko od Sava centra.

U Vrbasu se blokira put Vrbas – Kula i okupljanje je kod Vitala, Čačani dolaze do Preljine, a tu bi trebalo da dođu i stanovnici drugih obližnjih gradova i naselja poput Kraljeva i drugih.

Najavljena je i blokada puta Požega – Kosjerić kod “Peska”, u Loznici na izlazu sa Šepačkog puta na zaobilazni put, a takođe najavljena su okupljanja kod Šapca, Topole, Valjeva, Nove Varoši, a očekuje se da danas i sutra ekološke organizacije na društvenim mrežama najave na kojim će još lokacijama biti blokade.

Zlatko Kokanović iz Udruženja Ne davimo jadar za Novu je potvrdio da se organizuju blokade na više mesta, a još uvek postoji mogućnost da se prijave i organizuju protesti i na nekim drugim lokacijama. Mejl na koji se mogu prijaviti lokacije je: znamodanedamo@gmail.com.

Oglasio se i Pokret Ekološki ustanak koji je upozorio da će organizovati “duže i brojnije” blokade puteva i “radikalizovati” proteste širom zemlje ukoliko Vlada danas (petak) ne objavi “sva dokumenta potpisana sa kompanijom Rio Tinto i njenim zavisnim privrednim društvima u Srbiji”.

Ponovo su zatražili i poništavanje uredbe Vlade o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za projekat Jadar koji, kako su naveli, omogućava kompaniji Rio Tinto da dobije građevinsku dozvolu.

Ne zanimaju nas više nikakva opravdanja i spinovi predstavnika režima. Projekat Jadar mora stati odmah. Ako predsednica Vlade Ana Brnabić to ne uradi, u subotu će biti organizovane duže i brojnije blokade puteva, ali se planira i dalja radikalizacija protesta – naveli su iz Ekološkog ustanka.

Oni su potvrdili već neke od pomenutih lokacija za blokade, dok će ostala mesta biti naknadno saopštena.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay