Početna Gradske teme Prvi u Evropi: Digitalna forenzika stigla u Novi Sad

Prvi u Evropi: Digitalna forenzika stigla u Novi Sad

0

dirt-88534_1280

Digitalna forenzika, koja u Americi i Kanadi odavno predstavlja prekretnicu u rešavanju najtežih krivičnih dela i saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom, stigla je u Srbiju, prvu zemlju u Evropi zahvaljujući Centru za forenzička istraživanja iz Novog Sada. Cilj tog Centra, uz primenu najsavremenije tehnologije, jeste uspostavljanje saradnje sa nadležnim institucijama i pre svega, efikasnije vođenje krivičnih postupaka.

Nedoumice oko nerešenih krivičnih dela, zatim za javnost problematičnih sudskih presuda i svih problema u radu policije i pravosudnih organa može efikasno da otkloni primena trodimenzionalne kompjutrerske forenzičke rekonstrukcije.

Uslov za to je odgovarajuća priprema, koja podrazumeva prikupljanje što više materijalnih dokaza, između ostalog zapisnika sa uviđaja i obdukcije, kao i foto-dokumentacije, kažu za RTV predstavnici Centra za forenzička istraživanja.

Danilo Bjelica, koji je prošao zahtevnu obuku američke kompanije za upotrebu kompjuterskog programa, prikazao je animaciju jednog ubistva, a analizom je utvrđeno da je čovek pogođen sa dva hica…

Detaljnom rekonstrukcijom utvrđeno je da su zrna upućena iz automobila koji je stajao na semaforu – kaže Bjelica.

U drugom slučaju – sudaru dva automobila, primenjena je najsavremenija geodetska oprema, 3D laserski skener za prikupljanje neophodnih podataka.

Ono što ovu tehnologiju izdvaja u odnosu na sve ostale jeste da se na osnovu tzv. oblaka tačaka olupine može izračunati brzina u trenutku udara – objašnjava Bjelica.

U Centru za forenzička istraživanja u kojem su angažovani iskusni sudski veštaci iz više oblasti, tvrde da 3D rekonstrukcija ima višestruki značaj u odnosu na klasičnu metodu rada.

Ako pođemo od Evropske konvencije o ljudskim pravima i člana 6 – prava na pravično suđenje, ona omogućuje da se zaista krivični postupak vodi u pravom smeru i da se dokazi pravilno obrade, tako da su greške i izbegavanje krivične odgovornosti svedeni gotovo na minimum – navodi Nenad Šipka, direktor Centra za forenzička istraživanja.

Prezentacija sofisticirane tehnologije nadležnima je u toku i kako veruju u novosadskom Centru za forenzička istraživanja, Srbija bi mogla da postane prva zemlja u Evropi u kojoj će institucije sistema koristiti trodimenzionalnu rekonstrukciju krivičnih dela.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com