Početna Gradske teme Prvi u Srbiji: Novosađaninu operisan srčani zalistak sluzokožom creva svinje

Prvi u Srbiji: Novosađaninu operisan srčani zalistak sluzokožom creva svinje

Operating_theatre

Novosađanin Đorđe Etinski (35) prvi je čovek u Srbiji kome je operisan srčani zalistak sluzokožom tankog creva svinje.

Operacija trikuspidalnog srčanog zaliska je uspešno urađena na Klinici za kardiohirurgiju KCS. “Nisam mogao da se nadišem. Za sinom nisam mogao da potrčim. Kada sam čuo da postoji mogućnost da se zalistak sredi biološkim svinjskim materijalom, grama straha nisam imao”, priča za “Blic” Etinski.

Njegov način života će se sada znatno promeniti. Više neće moći da radi kao kamiondžija. “Planiram da se preselim na selo. Moja žena to još ne zna, ali saznaće”, zadovoljno priča Etinski i dodaje da od sada još više voli čvarke.

Prof. dr Miljko Ristić, koji je operisao uz pomoć dr Petra Nemeca iz Češke, kaže da je ovo revolucionarna metoda. “Do sada nismo imali adekvatno rešenje za popravku trikuspidalnog zaliska. Jedna nemačka firma je na našoj klinici vršila prezentaciju biološkog materijala koji služi za obnovu zaliska, a koja nam je i bila donor. Nova metoda nema nikakvih sličnosti s dosadašnjim metodama kojima operišemo druge zaliske. Ovo je potpuno drugačija tehnika koju smo prvi put, i to 100 odsto uspešno, primenili na pacijentu”, objašnjava dr Ristić.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija, Wikipedia