Početna Gradske teme Prvo u Novom Sadu: Proizvodi sa KiM od danas na policama marketa...

Prvo u Novom Sadu: Proizvodi sa KiM od danas na policama marketa u Srbiji

Proizvodi srpskih proizvođača sa Kosova i Metohije od danas će se prvi put organizovano naći na policama marketa u Srbiji.

Za početak, vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa prostora KiM biće na rafovima prodavnica Univereksporta u Novom Sadu.

“Prvi put, na organizovan način, kreće prodaja sa KiM u jednom od trgovinskih lanaca u Srbiji, u Univereksportu u Novom Sadu”, kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

Različito u odnosu na sve što se do sada u ovom smislu radilo, kada je reč o podršci našim proizvođačima sa KiM, je to što je sada državna firma “Metohija” posrednik, odnosno direktno otkupljuje proizvode od naših proizvođača i sklapa ugovore sa veletrgovinskim lancima na teritoriji centralne Srbije, objašnjava Stojanović.

Za sada, dogovoren je organizovan izlazak na tržište Srbije tri proizvođača sa KiM. U narednom periodu, kaže, biće ih mnogo više.

Stojanović podseća da proizvođači sa KiM do sada nisu mogli da pristupe tržištu centralne Srbije na organizovan način. Sada, privrednici sa Kosova biće u mogućnosti da rade na kvalitetu svojih proizvoda jer im je plasiranje njihovih proizvoda omogućeno.

Njihova roba naći će se na posebnim policama u marketima na kojima će biti istaknuto da je reč o srpskim proizvodima sa Kosova.

“Za početak, u Univereksportu će se naći vina dva vinara iz Velike Hoče i jedna zemljoradnička zadruga iz Zubinog Potoka koja ima asortiman sušenog voća”, navodi Stojanović.

U procesu dolaska do polica marketa, trenutno se nalazi još oko 20 proizvođača sa KiM.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay