Početna Gradske teme Psi lutalice sve veći problem u Novom Sadu

Psi lutalice sve veći problem u Novom Sadu

0

Tokom prošle godine, samo Beograd i Novi Sad isplatili su gotovo 40 miliona dinara odštete za ujede pasa lutalica. I dok se u Beogradu broj parnica blago smanjuje, u Novom Sadu raste, od 350 u 2013. do 2.004 u 2016. godini. U Beogradu u proseku bude podneto oko 1.000 prijava godišnje, koji se reše vansudski, sa prosečnom odštetom od oko 20.000 dinara, a na sudu završi više od 300.

Inače, gradovi i opštine su u poslednje tri godine na ime odšteta za ujede pasa lutalica, prema procenama NALED-a, isplatili više od milijardu dinara, rečeno je danas na okruglom stolu “Odštetni zahtevi – efekti na budžet i sprečavanje zloupotreba”.

To je veliko opterećenje za lokalne budžete, a poseban problem predstavljaju zloupotrebe u vidu lažnih prijava, navedeno je u zajedničkom saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i NALED-a, koji su organizovali okrugli sto u Palati Srbija kao inicijatori rešavanja problema zloupotreba.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave Ivan Bošnjak je istakao da je prošle godine formirana radna grupa koja bi uskoro trebalo da dođe do celovitog sistemskog rešenja, za postupanje nadležnih organa u procesuiranju odštetnih zahteva, zbrinjavanje pasa lutalica, ali i kako bi oni koji zloupotrebljavaju zakonski okvir bili adekvatno sankcionisani.

Kako je rečeno na skupu, praksa gradova i opština pokazala je da iza lažnih odštetnih zahteva često stoje organizovane grupe u kojima se pojavljuju ne samo iste ‘žrtve’ već i isti advokati. Takođe, problem postoji i u sudskoj praksi, jer se presude neretko donose samo na osnovu iskaza žrtve, kao i u postupanju lekara, pošto potvrđuju ujede iako nisu uvek kompetentni za taj posao (lekari domova zdravlja) ili nisu obavili sve potrebne provere.

Značajan pomak donelo bi formiranje registra odštetnih zahteva za celu Srbiju, kako bi se na jednostavan način otkrilo ko se neuobičajeno često pojavljuje kao žrtva pasa lutalica.

Potrebna je i obuka pravobranilaca, kreiranje smernica komisijama koje u opštinama odlučuju o zahtevima za odštetu kako da postupaju, kao i ujednačenje sudske i medicinske prakse, rekao je stručni saradnik NALED-a Simo Vuković.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić ocenio je da bi trebalo pooštriti kaznenu politiku prema vlasnicima koji ljubimce puštaju na ulicu, jer je to jedan uzroka problema, posebno imajući u vidu podatak da oni čine 80 odsto populacije napuštenih pasa.

Kako su troškovi sudskih postupaka veliki i mogu da budu i veći od odštete, u opštini Kanjiža našli su rešenje. Na okruglom stolu predstavljen je model prema kojem je opštinska uprava zaključila ugovor s osiguravajućom kućom kojoj plaća premiju, a osiguranje potom proverava opravdanost zahteva, što je značajno smanjilo rashode lokalnog budžeta, koji sada mogu da budu uloženi u adekvatno zbirnjavanje lutalica i druge potrebe.

Podetimo da je u Novom Sadu ipak zabeležen manji broj tužbi u 2016. godini, u odnosu na 2015, a najviše napada zabeleženo je kod Beogradske kapije.

Autor: Tanjug/021