Početna Gradske teme Radio-televizija Vojvodine danas obeležava svoj 74. rođendan

Radio-televizija Vojvodine danas obeležava svoj 74. rođendan

0

Javna medijska ustanova Radio–televizija Vojvodine danas obeležava svoj 74. rođendan. Na današnji dan, 1949. godine, prvi put se čulo: “Slušate Radio Novi Sad”. Danas je Radio Novi Sad prerastao u pokrajinski javni servis koji, putem sedam medijskih platformi, uređuje i emituje program na šesnaest jezika.

Povodom rođendana, u zgradi RTV-a, u 13 časova biće otvorena izložba fotografija Martina Candira “RTV – nekad i sad”.

Godine 1949. odlukom Glavnog izvršnog odbora Narodne skupštine Vojvodine osnovan je Radio Novi Sad. Program je svečano počeo na Dan republike, 29. novembra, i taj se datum slavi kao dan Radio-televizije Vojvodine. Od početka program radija je osmišljen na pet jezika: srpskohrvatskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom.

Posle 24 godine (1972) Skupština Vojvodine je donela odluku o formiranju Televizije Novi Sad u novoizgrađenoj zgradi na Mišeluku. Televizijski program počeo je da se emituje 1975.

Zgrada na Mišeluku je uništena u bombardovanju 1999 – oštećena je većina predajnika radija i naneta je ogromna materijalna šteta, a televizija je privremeno premeštena u bivšu zgradu NIS-a, u centru grada.

Danas, 74. godine kasnije, Radio-televizija Vojvodine je na novoj-staroj adresi: Kamenički put u Petrovaradinu, na Mišeluku na mestu uništene zgrade. Programi radija i televizije emituju se na sedam medijskih platformi i 16 jezika.

Nova zgrada završena je 2019, a novembra te godine pušten je i prvi signal iako tada zgrada nije u potpunosti opremljena.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva