Početna Gradske teme Radnici “Puta” uklonili ivičnjake na biciklističkim stazama

Radnici “Puta” uklonili ivičnjake na biciklističkim stazama

ivicnjaci6

Radnici “Puta” su protekla dva meseca radili na obaranju ivičnjaka na biciklističkim stazama širom grada, na osnovu inspekcijskih prijava Novosadske biciklističke inicijative.

Aktivisti u oblasti biciklizma apeluju da je problem visokih ivičnjaka opasnost kako za vozače na dva točka, tako i za građane sa invaliditetom, majke sa decom i generalno građane, a njima bi Grad trebalo da se bavi i na osnovu Strategije pristupačnosti grada Novog Sada 2012 – 2018. godine.

Predsednik NSBI Marko Trifković kaže za 021 da je primetno da se Grad više bavi potrebama biciklista jer je uočljiv njihov povećan broj, te da uklanjanje ivičnjaka nije tako mala stvar kako se čini.

“Radovi su izvođeni kod Železničke stanice, gde je uklanjanjem ivičnjaka olakšan pristup osobama sa invaliditetom. I dalje postoji problem ivičnjaka u nekim delovima grada, a nadam se da će biti uklonjeni po ugledu na razvijenije zemlje u oblasti biciklizma, poput Holandije i Danske. Ta dva centimetra mnogo znače s aspekta udobnosti, ali i manjeg oštećenja bicikala”, navodi on i dodaje da će uklanjanje ivičnjaka skloniti i bicikliste sa puteva, s obzirom na to da su ranije bili primorani da se njime kreću zbog nepristupačnosti biciklističkih staza.

57d656a6e65db-ivicnjaci3

Ivičnjaci su uklonjeni na Bulevaru Jaše Tomića, na uglu Futoške ulice i Branislava Nušića, duž Futoške, kao i na uglu Bulevara oslobođenja i Ćirpanove. Uklanjaju se i ivičnjaci na uglu Hajduk Veljkove i Novosadskog sajma.

Inače, Gradsko veće je 7. septembra odlučilo da formira radnu grupu koja će sagledati stanje i predložiti mere za poboljšanje uslova u biciklističkom saobraćaju u Novom Sadu. Član radne grupe je i Trifković, koji tvrdi da ona ne bi bila formirana da nije bilo povećeg pritiska građana i aktivista da se radi na rešavanju problema kretanja biciklom u gradu.

Autor: Gorica Nikolin
Foto: 021