Početna Gradske teme Radnicima fabrike “Petar Drapšin” nije jasno zašto je otišla u stečaj

Radnicima fabrike “Petar Drapšin” nije jasno zašto je otišla u stečaj

5-stecaj_0

Oko 60 zaposlenih u AD “Petar Drapšin” u resktrukturiranju iznenadila je odluka Agencije za privatizaciju da među 188 firmi predviđenih za stečaj tim putem, krene i fabrika veznih elemenata i vijčano-mašinskih proizvoda jer je privređivala od uvođenja restrukturiranja 2009. godine.
Za ovu fabriku, Agenciji za privatizaciju stiglo je osam pisama zainteresovanosti, a kako je 021 ranije pisao, potencijalni kupci delovali su ozbiljno u svojim namerama jer su predstavnici svih tih firmi bili u stalnom kontaktu sa rukovodstvom “Petra Drapšina”.
Izvršni direktor Siniša Nedeljkov kaže da nije upoznat s tim zašto je Agencija za privatizaciju odlučila da uvede stečaj.
Voleli bismo da čujemo mišljenje Agencije o tome šta je razlog da “Petar Drapšin” ode u stečaj, pošto se borimo da se sačuvaju radna mesta u privredi, a upravo potencijalni kupci su u svojim namerama izrazili volju za otvaranje više desetina radnih mesta – kazao je Nedeljkov, dodajući da su kupci bili spremni da plate oko 2,7 milion evra, što je duplo novca nego kada je “Petar Drapšin” prodat na aukciji 2004. godine konzoricijumu za oko 1,3 milion evra.

Nedeljkov ističe da je račun firme u blokadi dve godine jer su otpušteni radnici tužili preduzeće zbog neisplaćenih zarada. Fabrika ima i dug od oko 13 miliona evra, koji je napravio vlasnik – konzorcijum sastavljen od fizičkih lica Petra Petrovića, Nemanje Kovača i Dragana Kolašinovića. Agencija za privatizaciju je s konzorcijumom raskinula ugovor o prodaji 2009. godine zbog neuplaćene pete rate za preduzeće i zbog prekomernog zaduživanja.

Jedna od otpuštenih radnica i akcionarka, sada predsednica Sindikata “Solidarnost” Gordana Kojić kaže da su predstavnici akcionara pre dva meseca bili u Agenciji i tamo dobili obaveštenje da ima potencijalnih investitora.

Iznenađeni smo odlukom Agencije i pratićemo šta će se događati. Smatramo da je lokacija fabrike bitna u odluci. “Drapšin” je udaljen od železnice i magistralnog puta kilometar, a od Luke Novi Sad i Slobodne carinske zone dva kilometra – navodi Gordana Kojić i dodaje da mali akcionari imaju 28 odsto akcija, a ostalo pripada Akcijskom fondu.

Ona je podsetila na to da privatizaciju fabrike prate dve sudske presude, nikada sprovedene, iz 2005. godine odluka Vrhovnog suda Srbije i iz 2010. godine Upravnog suda Srbije, da se aukcija poništi zbog formalno-pravih propusta. Inače, Gordana Kojić je bila predsednica sindikata u “Drapšinu” kada je povela štrajk 2007. godine ukazujući na nedomaćinsko poslovanje vlasnika, pošto je na računu fabrike bio iskazan minus od oko pola miliona evra.

Autor: 021.rs