Početna Gradske teme Radoman: Nismo obavešteni o zakonu o finansiranju Vojvodine

Radoman: Nismo obavešteni o zakonu o finansiranju Vojvodine

zoran-radoman-vojvodinagov-jpg

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je danas da je iz medija saznao da je ministar finansija napravio neke poteze u pripremi zakona o finansiranju Vojvodine, ali da ne zna o čemu se tačno radi, jer vojvođanskoj vladi niko nije dostavio nikakvu informaciju.
Radoman je novinarima rekao da je još pre tri godine republička vlada formirala radnu grupu za izradu zakona, u kojoj su i predstavnici Pokrajine.

On je dodao da se ta radna grupa sastala samo dva puta, odnosno da od januara prošle godine nije bilo nikakvih aktivnosti.

Tim pre me je i iznenadila informacija u medijima da su utvrđene neke smernice za izradu zakona“, istakao je Radoman.

Podsetio je da se pokrajinska administracija u prethodnom periodu obraćala ministru finansija sa zahtevom da predstavnike Pokrajine uključi u rad na izradi zakona, ali da se to do sada nije desilo.

Ministarstvo finansija je 1. avgusta saopštilo da je pripremilo polazne osnove i principe finansiranja Vojvodine, a da će u konsultacijama i javnoj raspravi biti određena konkretna rešenja i modeli obezbeđenja izvora prihoda i nadležnosti u rashodima.

Ministar finansija Dušan Vujović ranije je izjavio da postoji želja da se reši pitanje finansiranja Vojvodine i da će ponuđena rešenja polaziti od principa ravnopravnosti i najbolje prakse u svetu koja afirmiše potrebu ravnoteže između prava (prihoda) i obaveza (rashoda).

Vojvodina i Srbija prodaju udele u Tesla banci

Republika Srbija i Autonomna pokrajina Vojvodina prodaju svoje udele u hrvataskoj Tesla štednoj banci, potvrdio Radoman.

On je izjavio da je pokrajina Vojvodina u situaciji da, kao manji akcionar u odnosu na Republiku Srbiju, mora da sledi poteze Vlade Srbije u tom poslu, jer nema nadležnost da dalje ulaže u strana preduzeća.

Mislim da je šteta da sada, 20 godina nakon dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, tako ugasimo dobar instrument pomoći Srbima u Hrvatskoj i povratnicima u Hrvatsku“, rekao je novinarima pokrajinski sekretar.

Radoman istakao i da je odluka države Srbije da proda udeo iznenađujuća, s obzirom da je 2013. godine tadašnji ministar finansija rekao da Srbija ima kontinuiranu potrebu da se položaj Tesla štedne banke u Hrvatskoj pojača.

Od tada do danas bilo je dosta laviranja republičke vlasti u pogledu statusa Tesla štedne banke“, dodao je Radoman.

On je ocenio da je tu banku trebalo dokapitalizovati, kako je to najavljeno pre dve godine, i tako joj dati mogućnost da ispuni ulogu zbog koje je i osnovana.

Autor: RTV, Beta
Foto: vojvodina.gov.rs