Početna Gradske teme Radosno detinjstvo spremno za prijem 8.150 mališana u septembru

Radosno detinjstvo spremno za prijem 8.150 mališana u septembru

Prve dve nedelje septembra, a po rezultatima ankete koju je Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” ranije uputila roditeljima, u novosadskim vrtićima će boraviti oko 8.150 dece.

Po rečima direktorke PU „Radosno detinjstvo” Marijane Popov, vrtići su sredinom maja obazrivo otvorila vrata, sprovodeći posebne mere predostrožnosti, a ustanova je bila u neprekidnom kontaktu s Institutom za javno zdravlje Vojvodine, gradskim Kriznim štabom i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da bi boravak mališana bio bezbedan i bezbrižan.

– S Kriznim štabom i Institutom smo u stalnom kontaktu, tako da sprovodimo zaštitne mere, menjamo ih i prilagođavamo trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pojašnjava direktorka Popov.

Shodno tome, dodaje, u vrtićima će se od 1. septembra primenjivati pojačana dezinfekcija svih prostorija, igračaka, materijala i didaktičkih sredstava koje deca koriste.

– Preporuka je da broj dece u grupama bude smanjen. Nakon Kolegijuma i dobijenih rezultata ankete sprovedene među roditeljima, naša ustanova će koristiti sve raspoložive prostore i tako omogućiti da u jednoj prostoriji ne bude više od 16 dece, što što je u sladu s preporukama. U anketi smo predočili roditeljima mogućnost da se kapacitet određenih vrtića brzo popuni. U tom slučaju usmeravali bismo decu i roditelje u objekte u kojima i dalje ima mesta, priča direktorka Popov.

Kako kažu iz „Radosnog detinjstva”, kao i do sada, zaposleni će nastaviti da poštuju sve preporučene mere nadležnih: pri dolasku na posao prolaziće kroz dezobarijeru, meriće im se telesna temperatura, dezinfekovaće ruke, nositi zaštitnu opremu i poštovati fizičko odstojanje s ostalim zaposlenima, kao i roditeljima. Prilikom dovođenja dece u vrtić roditelji će moći da uđu u objekat, uz korišćenje mera lične zaštite – prolazak kroz dezobarijeru i nošenje zaštitna maska. Roditelji će decu moći da dovode u vrtiće do 8 časova, a odvode od 14. Pri ulasku u radnu sobu deci će se dezinfikovati ruke i uradiće se trijaža, a roditelji ne bi trebalo da se zadržavaju u objektu da se ne bi stvarale gužve.

– Predškolska ustanova ima obavezu da obezbedi takozvanu sobu za izolaciju, kaže direktorka Popov.

Po njenim rečima, svaki vrtić ima beskontaktni toplomer kojim će se meriti telesna temperatura dece, a ukoliko se primeti da se zdravstveno stanje mališana pogoršava, vaspitač će se odmah obratiti sestri za preventivnu zdravstvenu zaštitu, obavestiti roditelje, a dete će s pratiocem otići u sobu za izolaciju i sačekati roditelje.

– Ukoliko neko dete ne može da boravi u vrtiću iz zdravstvenih razloga, odnosno ukoliko je bolesno, roditelji su u obavezi da o tome obaveste vaspitača grupe koje dete pohađa i da nakon završetka bolesti donese potvrdu od pedijatra da je dete zdravo, poručuje direktorka Popov.

Kada je reč o prijemu dece jaslenog uzrasta, direktorka Marijana Popov objašnjava da će se, s obzirom na situaciju, adaptacija s roditeljima novoupisane dece realizovati na dvorištu, u malim grupama, koje ne prelaze preporučeni broj. Za njih će adaptacija trajati dve nedelje, u prvoj nedelji s roditeljima, a u drugoj bez njih.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay